назад

Тісна співпраця – запорука вчасного надання якісної правової допомоги

93 big26 липня 2017 року, під час робочого візиту керівництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях до міста Маріуполь, директор Регіонального центру Павло Наливайко та начальник відділу  організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ Володимир Антонцев відвідали Головне управління Національної поліції у Донецькій області.

       У зустрічі з т.в.о. начальника слідчого управління ГУНП у Донецькій області полковником поліції Сергієм Беседою та т.в.о начальника управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП Донецької області підполковником поліції Євгеном Вовком також прийняли участь заступника директора Регіонального центру Оксана Савицька та начальника відділу, відповідальна за здійснення моніторингу дотримання адвокатами та її надавачами стандартів якості надання БПД у Донецькій області Світлана Солейко.

       Під час робочої зустрічі було обговорено ряд нагальних питань серед яких: забезпечення права на захист підозрюваних у кримінальному процесі на стадії досудового розслідування, дотримання порядку інформування Регіонального центру про затримання осіб та проведення звірки інформації щодо кількості затриманих.

       Йшлося також про важливість дотримання порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб в частині своєчасності повідомленя та порядок затримання осіб під час перетину встановлених пунктів пропуску. WP 20170726 009

       Сергій Беседа зауважив, що з 23 березня 2017р оку у Донецькій області, через загострення ситуації в районі проведення антитерористичної операції і підвищенням ризику проникнення диверсійно-розвідувальних груп запроваджено тимчасові обмеження прав громадян України щодо пересування через встановлені пункти пропуску, заборону проведення фото- та відеозйомок військовослужбовців, заборони проведення туристичних екскурсій і походів, рибальства тощо. Вказані обмеження стосуються усіх громадян України, крім військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів у складі підрозділів, залучених до сил та засобів АТО.

       Павло Наливайко акцентував увагу на проблемних питаннях, що виникають під час співпраці слідства із адвокатами, яких залучають до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Директор Регіонального центру також зауважив, що  для Донецької області залишається проблемним питання незабезпеченості системи БВПД адвокатами. У деяких районах працює по одному адвокату, а в районах, що межують з непідконтрольними територіями взагалі відсутні адвокати, що співпрацюють з системою БПД. Забезпечення права на захист осіб, які його потребують у вказаних районах відбувається шляхом залучення адвокатів з інших населених пунктів.  Тому було домовлено про співпрацю слідчих органів з адвокатами щодо можливості спільного пересування по території області, під час проведення слідчих дій, на службових автомобілів Головне управління Національної поліції у Донецькій області.

      Володимир Антонцев звернув увагу на вимоги до складання постанов про залучення захисника для здійснення захисту особи у кримінальному провадженні, порядок призначення захисника свідкам і потерпілим у кримінальних провадженнях, підстави відмови адвоката від здійснення захисту і підстави відмови підозрюваного від захисника, коли участь захисника у справі є обов’язковою.

       Наприкінці зустрічі сторони дійшли висновку про необхідність надання методичної допомоги працівникам слідчих органів щодо механізму взаємодії з центрами надання БВПД та адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу на території Донецької області, і тому домовилися про проведення такого заходу найближчим часом.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся за адресами:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях 

Запорізька область:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

Донецька область:

–  адреса: м. Маріуполь, вул. Зелiнського, 27а

– телефон: (099) 768-25-67

– е:mail:    office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103