назад
18.09.15

«Той з адвокатів, хто хоч трохи починає цікавитись роботою системи БПД і вникає в її суть – не може не стати її прихильником» – адвокат

 DSC 005015 вересня 2015 року у Вінниці за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» відбулось засідання круглого столу на тему: «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

У заході взяли участь Голова громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Наталія Гурковська, директор Регіонального центру з надання ВПД у Вінницькій області Світлана Маліновська; голова Ради адвокатів Вінницької області Ольга Терещенко; заступник голови Ради адвокатів Вінницької області Анатолій Юрковський; начальник відділу якості надання БПД Регіонального центру Лариса Пікановська, адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу – Євген Лукашенко, Оксана Габрук, Іван Бездітний, Світлана Гайдамака, Сергій Габрук.

Наталія Гурковська ознайомила учасників із Статутом ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», метою і завданнями організації, які полягають у захисті та сприянні реалізації професійних прав адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, гарантії їх професійної діяльності, безперервне підвищення професійного рівня адвокатів, регулярний обмін досвіду між ними.

Важливими аспектами діяльності ВГО є поширення Європейських принципів здійснення адвокатської діяльності, сприяння прозорості, справедливості, взаємній довірі та запобігання корупції у відносинах між центрами БПД та адвокатами, допомога у ефективній взаємодії між органами адвокатського самоврядування, Міністерством юстиції України та Координаційним центром з надання безоплатної правової допомоги.

DSC 0053

Учасники заходу обговорили проблемні питання, що виникають при взаємодії між системою надання БПД та адвокатурою, участь адвокатів у восьмому конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД; проведення інформаційної кампанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної правової допомоги, питання, які виникають у адвокатів при наданні такої допомоги засудженим особам, при виконанні доручень в порядку ст. 53 КПК України; дотримання адвокатами Правил адвокатської етики при наданні правової допомоги.

Голова Ради адвокатів Вінницької області Ольга Терещенко наголосила, що одним із болючих питань є скарги на адвокатів у зв’язку з неявкою адвокатів в судові засідання. Це стосується всіх адвокатів, які практикують на території Вінницької області.

При обговоренні цього питання учасники заходу підтримали думку про те, що потрібно спільно вести роз’яснювальну роботу серед адвокатів щодо недопустимості випадків безпідставного зриву судових засідань, необхідності завчасного повідомлення суду та органів слідства про неможливість прибути у зазначений час.

DSC 0065

Директор Регіонального центру з надання ВПД у Вінницькій області, адвокат Світлана Маліновська у своїй доповіді звернула увагу на нагальну необхідність інформування про роботу системи безоплатної правової допомоги не тільки громадян, але й адвокатів, оскільки, на жаль, самі адвокати фактично не обізнані про принципи та засади діяльності системи безоплатної правової допомоги.

DSC 0063

DSC 0066

«Серед адвокатів поширюється інформація про надмірну бюрократизацію звітності, кабальні умови контракту з центром, низький рівень оплати виконаної роботи. Такі хибні уявлення формують негативне сприйняття системи БПД, що є не допустимим з точки зору забезпечення доступу до правової допомоги наших громадян» – зазначила Світлана Маліновська.

Вона нагадала, що Міністерством юстиції України оголошено черговий конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної правової допомоги. З цією метою працівники як регіонального, так і місцевих центрів проводять зустрічі з адвокатами Вінницької області, на яких роз’яснюють принципи діяльності системи безоплатної правової допомоги.

На думку адвоката, директора Регіонального центру з надання ВПД у Вінницькій області Світлани Маліновської, викликає подив позиція деяких керівників НААУ, які розповсюджують  інформацію щодо діяльності системи БПД, яка не відповідає дійсності.

Вона наголосила, що хоч основним завданням діяльності системи безоплатної правової допомоги є забезпечення конституційних прав незахищених верств населення, не менш важливим в процесі надання безоплатної правової допомоги є належна увага до гарантій незалежності адвокатської професії, забезпечення гідної оплати послуг адвокатів, які надають таку допомогу.

DSC 0067

З великою цікавістю учасники заходу сприйняли виступ адвоката Івана Бездітного, який зовсім недавно долучився до системи. Він розповів, що спочатку достатньо скептично ставився до роботи системи, потім зацікавився, і рішення прийти в систему БПД було осмисленим, оскільки через важкі економічні умови в країні, навіть досвідчені адвокати суттєво втрачають об’єми роботи. Тому, щоб не втрачати кваліфікацію, а її підвищувати, – працювати в системі БПД є реальною потребою адвокатів.

На його думку, функціонування системи безоплатної правової допомоги – це вимога часу. Робота за дорученнями центру дисциплінує адвоката, додає активності в його роботі завдяки різноманітності справ та необхідності постійно самовдосконалюватись. Той з адвокатів, хто хоч трохи починає цікавитись роботою системи і вникає в її суть – не може не стати її прихильником, оскільки БПД – це новий, прогресивний рівень професійної діяльності адвокатів.

Ключовим моментом виступу адвоката Івана Бездітного стала пропозиція показати всій Україні приклад консолідації адвокатської спільноти: «Саме з Вінниччини має початись шлях до взаєморозуміння, взаємоповаги, демократичних цінностей та правової держави. На Вінниччині існують для цього всі можливості».

Начальник відділу якості надання безоплатної правової допомоги та роботи з адвокатами центру Лариса Пікановська закликала присутніх долучитись до роботи над розробленням стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах, звернула увагу на специфіку роботи адвоката в цих галузях та необхідність особливого підходу до розробки порядку оплати роботи адвокатів за дорученнями в цивільних та адміністративних справах.

При обговоренні виступів, часники круглого столу активно спілкувались, доповнювали виступи та ставили питання доповідачам. Захід видався конструктивним та пройшов у дружній невимушеній обстановці.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter