назад
04.01.19

ТОП-5 досягнень системи безоплатної правової допомоги у 2018 році

Минулий рік для системи безоплатної правової допомоги був насичений важливими подіями, новими проектами. Пропонуємо ТОП-5 досягнень 2018 року, які стали суттєвим кроком до покращення доступу до правосуддя вразливих верств населення.

«Українська система безоплатної правової допомоги постійно розвивається, вдосконалюється, враховуючи нові виклики та перспективи. Минулого року сталося багато подій, які можна назвати знаковими для системи БПД. Ключові пріоритети для нас незмінні – доступність, якість, ефективність, нові можливості для українців», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

З 7 січня минулого року доступ до безоплатної вторинної правової допомоги отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Крім того, отримати її можуть усі діти.

04.01.2018

Відкрито правові клуби «PRAVOKATOR» у Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові та Києві. Це інноваційні майданчики правничого спрямування, що спрятимуть подальшому розвитку системи БПД. 

04.01.2018   TOP5 (4)

Стала доступною для широкого загалу довідково-інформаційна платформа WikiLegalAid (wiki.legalaid.gov.ua). Наразі у базі міститься понад 1,4 тис. консультацій з правових питань, також посилання на нормативні акти, судові рішення, є зразки процесуальних документів. Доступ до всієї інформації є безкоштовним. Над заповненням WikiLegalAid працюють понад 400 працівників системи БПД, які пройшли навчання. 

04.01.2018   TOP5 (2)

Минулого року головні провайдери правової допомоги – Національна асоціація адвокатів України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Українська фундація правової допомоги, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група – підписали меморандум щодо покращення доступу вразливих категорій населення до правосуддя. Він передбачає створення Комісії з експертно-правового аналізу у складі представників НААУ, Координаційного центру та організацій громадянського суспільства. Комісія розроблятиме механізми забезпечення якості безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному провадженні.

04.01.2018   TOP5 (5)

З 16 жовтня стартувала ініціатива «Сімейні радники». Це спільна ініціатива Міністерства юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості, Міністерства соціальної політики за підтримки міжнародних партнерів. Сімейні радники – це волонтери, які допомагають іншим людям захищати свої права у галузі сімейного права. Сьогодні сімейні радники працюють у Києві, Одесі, Львові, Миколаєві та Рівному.

04.01.2018   TOP5 (3)

«На цей рік у нас багато нових задумів, амбітних планів. Удосконалення системи буде зорієнтоване на потреби громадян, насамперед представників вразливих груп, в отриманні якісної і доступної правової допомоги», – говорить Олексій Бонюк.

Координаційний центр з надання правової допомоги дякує міжнародним партнерам, серед яких: Посольство США в Україні, Посольство Канади в Україні, Посольство Данії в Україні, Посольство Норвегії в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Українсько-канадський проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Офіс Ради Європи в Україні, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, Проект USAID «Нове правосуддя», Програма розвитку ООН в Україні, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), а також – Міністерству юстиції України, Національній асоціації адвокатів України та всім національним партнерам.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube