назад

Торгівля людьми – сучасне рабство. Як не перетворитись на товар, розповіли на Путильщині

Із 1991 року понад 230 000 українців стали жертвами торгівлі людьми, згідно із даними Міжнародної організації з міграції. Щоб убезпечити тих, хто у пошуках роботи вирушає за кордон, на Путильщині організували семінар «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці». Присутні переглянули документальний фільм «Життя на продаж», який демонструє реальні події та справжні свідчення тих, хто постраждав від торгівлі людьми.

Дизайнер інтер’єрів Марина замість швейної фабрики потрапляє у заміський бордель, де її б’ють, ґвалтують, аж поки одного разу не викидають із вікна. Цю реальну історію для фільму «Життя на продаж» режисера Віри Яковенко погодилась розповісти жінка, яка постраждала від сучасного рабства. За оцінкою Інституту демографії у 2018 році загальна кількість українців, які одночасно працюють за кордоном, становила від 1,5 до 5 мільйонів людей.

     «Скільки ще подібних історій, але замовчаних? Відповідь на це запитання не в змозі дати жоден, оскільки українці в пошуках роботи поза межами своєї країни частіше покладаються на друзів і родичів, ніж на офіційних посередників. У таких випадках зростає ризик потрапити у трудове рабство. Як убезпечити себе від цього? Про це ми інформуємо  громадян під час правопросвітницьких заходів», – розповіла фахівець Путильського бюро правової допомоги Тетяна Різак.

 

Поради, на які варто звернути увагу, шукаючи роботу за кордоном:

 

·       Підписуйте лише документи, складені зрозумілою Вам мовою.

·       Не погоджуйтеся на нелегальну роботу.

·       Легальна праця можлива тільки з дійсною робочою візою.

·       Не залишайте свого паспорта в заставу та не віддавайте його роботодавцям.

·       Зробіть копії своїх документів та тримайте їх окремо від оригіналів.

·       Підтримуйте постійний контакт зі своїми близькими.

·       Домовтеся про кодову фразу, яка допоможе сповістити близьких, що ви потрапили в біду.

·       Дізнайтеся контакти найближчого посольства України та у разі небезпеки телефонуйте туди.

·       Перед від’їздом за кордон ви можете добровільно зареєструватися на сайті Міністерства закордонних справ       України в системі «ДРУГ» (https://friend.mfa.gov.ua), завдяки якій посольства чи консульства України матимуть можливість встановити зв’язок з Вами.