назад

46706042 329517684512256 4409307412842938368 n– Протягом шести місяців цього року  було виявлено 186 фактів торгівлі людьми. Серед них 108 фактів – це сексуальна експлуатація. Наразі потерпілими від цих злочинів визнані 156 людей: 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх і 7 малолітніх дітей”, – зазначає начальник департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції.

       Аби обговорити питання протидії торгівлі людьми 15 листопада зібралися за круглим столом представники громадських організацій та держаних установ, які дотичні до зазначеної проблеми.

       Зустріч була присвячена реалізації проекту «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі дітьми».

       Представники департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації підняли питання щодо права на доступ до допомоги та держаних гарантій осіб, що стали жертвами торгівлі людьми. Так, відповідно до законодавства, в Україні створено систему протидії торгівлі людьми та захисту осіб, які постраждали від цього злочину. Зокрема, особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми має право звернутися до місцевої державної адміністрації за місцем свого перебування із заявою про встановлення статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, а також до органів Національної поліції для відкриття відповідного кримінального провадження та притягнення осіб, винних у скоєнні злочину, до відповідальності.

       Статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, що встановлює Мінсоцполітики, дає право такій особі отримати психологічну, медичну, соціальну допомогу, а також допомогу у пошуку роботи чи перекваліфікації, тимчасовий притулок у разі необхідності, інші види допомоги, а ще одноразову матеріальну допомогу у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії громадян.

       Представники Центру розвитку місцевого самоврядування, Служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді, центру зайнятості населення та департаменту освіти та науки ЗОДА повідомили про функції своїх установ з питань запобігання торгівлі людьми.46513887 573391766446615 568992980996718592 n

       Директор Регіонального центру  Павло Наливайко поінформував присутніх щодо можливості осіб, які постраждали від торгівлі людьми звернутися за юридичними консультаціями, роз’ясненнями законодавства та правовою допомогою до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Також було обговорено питання щодо проведення навчальних заходів для працівників системи БПД та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, участь у спільних заходах щодо протидії та запобігання такого ганебного явища сучасності.

       Усіма учасниками засідання «круглого» столу було підтримано заклик активно долучатися до реалізації вищезгаданого проекту, а також вживати усі можливі міри, аби зменшити кількість жертв торгівлі людьми, через підвищення правової обізнаності населення Запорізької області щодо зазначеної проблеми.

0 800 505 501 або 527 (з мобільного) Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся установ системи безоплатної правової допомоги. Адреси найближчого місцевого центру або бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103.