назад

Transportn-plg 1Яким транспортом особи з інвалідністю мають право користуватись безкоштовно? Скільки повинен сплачувати за проїзд громадянин, що супроводжує особу з інвалідністю? Чи можуть відмовити у пільговому проїзді? Чи залежать пільги на проїзд осіб з інвалідністю від розміру виплачуваної пенсії або допомоги, призначеної замість пенсії?

       Аби відповісти на ці питання та надати особам з інвалідністю знання щодо можливості повною мірою користуватися пільгами, які гарантуються вітчизняним законодавством, заступник директора Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Валентина Матвєєва спеціально підготувала правову консультацію на тему: «Транспортне обслуговування осіб з інвалідністю».

       Особи з інвалідністю, діти з особливими потребами та особи, які супроводжують зазначену категорію осіб (не більше одного супроводжуючого), мають право на безкоштовний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі) та в усіх видах приміського транспорту за наявності посвідчення чи довідки.

       Діти з особливими потребами та особи з інвалідністю першої, другої груп по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які їх супроводжують (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд також у метро.Transportn-plg 1

       Особи з інвалідністю, діти з особливими потребами та особи, які супроводжують вказаних осіб (не більше одного супроводжуючого) мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня. Пільгове перевезення осіб з інвалідністю здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування відповідно до Закону України “Про транспорт”.

       Згідно положень статті 37 Закону України «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. В свою чергу нормами ст. 42 Закону України «Про автомобільний транспорт» договір перевезення пасажира автобусом на маршруті загального користування укладається між автомобільним перевізником та пасажиром. Цей договір вважається укладеним з моменту придбання пасажиром квитка на право проїзду, а для осіб, які користуються правом пільгового проїзду, – з моменту посадки в автобус. Таким чином, Законом України «Про автомобільний транспорт» встановлено право пасажира, який користується пільгами на транспорті, безпосередньо скористатися пільговим проїздом, пред’явивши водієві автобусу посвідчення встановленого зразка.

       Звуження змісту та обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається (ст. 381 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»).

       Пільги, зберігаються за особами з інвалідами та дітьми з особливими потребами незалежно від виду виплачуваної пенсії або допомоги, призначеної замість пенсії. У випадках, коли іншими нормативно-правовими актами передбачені норми, що підвищують встановлений цим Законом рівень соціального захисту осіб з інвалідністю, застосовуються положення тих нормативно-правових актів, які визначають найбільший рівень соціального захисту осіб з інвалідністю.

       Якщо особа з інвалідністю має право на одну і ту ж пільгу за Законом “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” і одночасно за іншим нормативно-правовим актом, пільга йому надається лише за одним з них за його вибором незалежно від підстави встановлення пільги (ст. 382 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

       Порядок транспортного обслуговування осіб з інвалідністю та дітей з особливими потребами на пільгових умовах визначається нормативно-правовими актами, що регламентують правила користування громадянами повітряним, залізничним, річковим, автомобільним та міським електричним транспортом (ст. 381 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

       Підприємства, організації та фізичні особи – підприємці, що здійснюють транспортне обслуговування населення, зобов’язані забезпечити спеціальне обладнання транспортних засобів, вокзалів, аеропортів та інших об’єктів, яке б дало змогу особам з інвалідністю безперешкодно користуватися їх послугами. (ст. 28 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”).

      Відповідно до п.п. 10 п.145 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 №176, перевізник зобов’язаний здійснювати перевезення пасажирів з квитками і пасажирів, яким, згідно з законодавством, надано пільги щодо плати за проїзд.

       Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом.

       Проблема пільгового проїзду осіб з інвалідністю залишається актуальною, оскільки досить часто водії маршруток переконливо пояснюють пасажирам, що місця, виділені для пільгового проїзду вже зайняті.

       Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом. Відповідно до ст. 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 01.12.2018 -136 грн.).

       Оформлення матеріалів та розгляд справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням законодавства про автомобільний транспорт, покладено на посадових осіб Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті та її територіальних органів. Отже, у випадку порушення вашого права на пільговий проїзд в міському або приміському транспорті Ви можете звернутись за захистом свого права до територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті (Центральний апарат знаходиться за адресою пр. Перемоги, 14, м. Київ, 01135).

       Радимо звертатись на телефон «гарячої лінії» Укртрансбезпеки (044) 351-47-66 або електронну адресу contact@dsbt.gov.ua у разі коли під час надання послуг пасажирського автомобільного транспорту були порушені Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

       Дії водія чи власника транспортного засобу (підприємства), який відмовляє у перевезенні пільгових категорій, можуть підпадати під ознаки адміністративного правопорушення, відповідальність за скоєння якого передбачена статтею 186 КуПАП «Самоуправство», тобто самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення свого дійсного або гаданого права, що не завдало істотної шкоди громадянам або державним чи громадським організаціям. Визначена відповідальність тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 01.12.2018 від 51 грн. до 85 грн.) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 01.12.2018 від 68 грн. до 119 грн.) Тому, у разі будь-якої неправомірної відмови у перевезенні пільгових категорій радимо спочатку безпосередньо на місці звернутись до працівників поліції для відновлення порушеного права, а вже потім звертатись до органів Укртрансбезпеки, які зобов’язані відповідним чином відреагувати та, в тому числі, слідкують за виконанням ліцензійних умов перевізниками і можуть врахувати негативну інформацію, яка надходить щодо конкретного перевізника.

Відмову у пільговому проїзді можна також оскаржити шляхом звернення до суду.

Тож, аби відстояти Ваше законне право звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел. адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).