назад

Тренінг “Доступ до правосуддя та адміністративних послуг для внутрішньо переміщених осіб” зібрав фахівців системи БПД Херсонської області

Починаючи з січня 2017 року, коли  внутрішньо переміщені особи стали суб´єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, від них надійшло понад 16,4 тис. письмових звернень. Про доступ до правосуддя та адміністративних послуг для внутрішньо переміщених осіб в Україні говорили фахівці системи БПД Херсонської області під час дводенного тренінгу. Організаторами та спікерами виступили представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Фонду Макса Планка за міжнародний мир і верховенство права: Наталія Тімоніна, Міндіа Вашакмадзе, Олег Тарасенко та Ксенія Рондяк.

Про права внутрішньо переміщених осіб і обов´язки держави нагадала присутнім Наталія Тімоніна та ознайомила їх з діяльністю Уповноваженого у сфері захисту прав ВПО. Зокрема пріоритетними напрямками діяльності Омбудсмена є:

  • захист прав внутрішньо переміщених осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також цивільного населення, яке постраждало внаслідок збройного конфлікту;
  • попередження катувань і жорстокого поводження;
  • дотримання соціально-економічних прав;
  • протидія дискримінації та забезпечення гендерної рівності;
  • доступ до публічної інформації;
  • захист персональних даних;
  • дотримання прав дитини;
  • захист прав мобілізованих, військовослужбовців та учасників бойових дій

Багато корисного почерпнули учасники заходу з доповіді Міндіа Вашакмадзе про міжнародні стандарти захисту прав ВПО та керівні принципи щодо переміщення осіб в середині країни.

Присутні з´ясували, що такі чинники, як загроза безпеці; стигматизація і дискримінація; відсутність коштів для існування; обмеження свободи пересування; відсутність доступу до документації та державних послуг; обмеження доступу до власності (та компенсації) – свідчать про вразливість ВПО і потреби в захисті, особливо це стосується дітей, жінок та дівчат, а також літніх людей та осіб з інвалідністю.

Разом з тренером Олегом Тарасенком обговорили проблемні питання щодо використання документів з тимчасово окупованих територій з метою реалізації прав ВПО.

Так, встановлення фактів народження і смерті відбувається в судовому порядку відповідно до ст. 317 ЦПК України:

  • заява про встановлення факту народження особи може бути подана до будь-якого суду незалежно від місця проживання заявника;
  • заява про встановлення смерті особи може бути подана родичами померлого або іншими представниками до суду за межами тимчасово окупованій території України;
  • справи розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду;
  • ухвалене судом рішення у справі про встановлення факту народження або смерті підлягає негайному виконанню;
  • копія судового рішення видається учасникам справи негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу РАЦС за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Питання щодо визнання документів, виданих окупаційними адміністраціями, стало дискусійним, проте влучне зауваження тренера Олега Тарасенко внесло ясність: «Згідно з ч.3 ст.2 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», діяльність збройних формувань РФ та окупаційної адміністрації РФ у Донецькій та Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв´язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, які додаються відповідно до заяви про державну реєстрацію народження особи та заяви про державну реєстрацію смерті особи».

Слід сказати, що потреба у соціальному захисті є не менш актуальною для ВПО, тому особлива увага акцентувалась на питаннях: кому і за яких умов нараховуються соціальні виплати та як їх поновити.

Отже, виплати призначаються:

  1. Виключно особам, які мають чинні довідки (постанови КМУ №№637, 509).
  2. Виключно особам, що проживають на контрольованих територіях (постанова КМУ №637).
  3. Виключно на рахунок у ПАТ «Ощадбанк» (постанова КМУ №637).
  4. Виключно особи, що пройшли фізичну ідентифікацію (постанова КМУ №637).
  5. Поновлення виплат – лише з моменту звернення (постанова КМУ №637).

Питання пенсійного забезпечення ВПО і особливо мешканців тимчасово окупованих територій викликає багато спорів у суспільстві. І в цьому позиція Пенсійного Фонду України дещо відрізняється від позиції правозахисників, які говорять про дискримінацію наших громадян – як ВПО, перевірки яких згідно з рішенням ОАСК від 29.06.2017 №826/12123/16 визнані незаконними, так і тих, хто залишився на окупованих територіях і не в змозі виїжджати на підконтрольну Україні територію для отримання пенсій.

З огляду на це правозахисники наводять такі дані: «Відповідно до 18-ї доповіді УВКПЛ щодо ситуації з правами людини в Україні, щонайменше 160 000 пенсіонерів, які проживають на територіях, підконтрольних озброєним групам, не отримували пенсії у період з грудня 2014-го по грудень 2016-го рр.».
А згідно з доповіддю ПФУ від 24.02.2017 «забезпечено економію коштів Пенсійного фонду на суму 13,5 млрд. грн. Ця економія – кошти, які внаслідок дій органів Фонду та правоохоронців не потрапили у вигляді безпідставних пенсійних виплат до терористів з так званих «ДНР/ЛНР».
На глибоке переконання представників Фонду Макса Планка за міжнародний мир і верховенство права, це програшна в усіх відношеннях ситуація, при якій завдається шкода як правам людини, так і державі. Люди не мають засобів для існування, дискриміновані, посилюється конфронтація, а також вимушене та удаване переселення. Якщо говорити про державу, то це погіршення репутації, конфронтація в суспільстві, завантаженість судів, збільшення витрат (на штучне переміщення, судовий збір тощо), економія на пенсіях – це відстрочка.

З огляду на викладене, експерти Фонду Макса Планка за міжнародний мир і верховенство права пропонують такі шляхи вирішення проблеми:

  1. Розмежування пенсій і соціальних виплат.
  2. Створення механізму контролю, що ґрунтується виключно на об´єктивних факторах (кожний живий пенсіонер має безперешкодно отримувати пенсію).
  3. Встановлення права на отримання пенсії без довідки ВПО у будь-якому УПФУ для мешканців неконтрольованих українським урядом територій.
  4. Отримання заборгованості за весь період.

Проаналізувавши існуючі проблеми, учасники тренінгу більш детально поговорили про шляхи їх вирішення і з непідробним інтересом підійшли до виконання практичних завдань.

Розділившись на дві групи, одна з яких представляла інтереси клієнтки (пенсіонерки з Донецька), а інша – Пенсійного  фонду, вирішували ситуативні задачі, зміст яких ґрунтувався на прикладах з реального життя.

 

 

 

 

 

 

Під час другої частини юристи Фонду Макса Планка за міжнародний мир і верховенство права зосередились на дискримінаційних практиках щодо внутрішньо переміщених осіб; питаннях відповідальності держави за шкоду, завдану цивільним особам в ході проведення АТО/ООС; компенсації моральної та матеріальної шкоди; юрисдикції держав над територіями, охопленими конфліктом: підхід Європейського суду з прав людини; інтеграції та дострокових рішеннях для ВПО. Були проаналізовані найбільш цікаві справи та висвітлені найбільш проблемні питання, з якими доводиться зустрічатись на практиці.

За результатами тренінгу його учасники отримали сертифікати, а головне – великий обсяг справді актуальної і корисної інформації, що, безумовно, підвищить якість надання безоплатної правової допомоги представникам цієї вразливої категорії.

 

Вітаючи колег,  директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва зазначила:

 

 

«Надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам має свою специфіку. Тому навчанню наших фахівців та адвокатів, які надають вторинну правову допомогу цій категорії громадян, ми приділяємо особливу увагу, тим більше коли піднімаються дійсно актуальні питання і тренінг проводять фахові юристи».

 

 

 

 

 

Довідково. Фонд Макса Планка за міжнародний мир і верховенство права є некомерційною організацією, яка займається юридичними консультаціями та надає освітні послуги в конфліктних регіонах і державах, які переживають період трансформації. Фонд був заснований у січні 2013 в якості дочірньої організації Товариства ім. Макса-Планка і розташований в Гейдельберзі (Німеччина).