назад

Тренінг на тему безоплатної правової допомоги для працівників юридичних служб органів держвлади та місцевого самоврядування Лановецького району

29550598 1669116016467313 1537651739 n

22 березня 2018 року, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», керівниця Лановецького бюро правової допомоги Олена Радосюк, за участю голови Лановецької районної ради Руслани Кушнір провели тренінг на тему: «Шляхи та способи доступу краян до безоплатної правової допомоги» для працівників юридичних служб органів державної влади та органів місцевого самоврядування Лановецького району.

На початку тренінгу з вітальним словом до присутніх звернулася голова районної ради Руслана Кушнір, яка наголосила на актуальності теми тренінгу, акцентувала увагу на важливості співпраці органів державної влади  з бюро правової допомоги та центрами з надання БВПД для належного забезпечення громадян необхідним рівнем правової допомоги.

Керівниця бюро розповіла про основні принципи надання БПД, які ґрунтуються на верховенстві права, законності, доступності, якості, поваги до прав людини, та конфіденційності. Розповіла про зміни в законодавстві, які впроваджені з 2018 року: про Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким  внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

29745865 1669116043133977 430635248 n

Крім цього, Олена Радосюк розповіла присутнім про спрощення доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги: перенаправлення звернень між центрами БВПД,  коли  місцевий центр БВПД, який прийняв звернення клієнта, перенаправляє  його до того центру БВПД, де знаходиться суд, що має розглядати справу, що значно покращує доступ громадян до безоплатної правової допомоги.

Під час  тренінгу також обговорили питання співпраці фахівців безоплатної правової допомоги з працівниками юридичних служб органів державної влади та органів місцевого самоврядування у наданні безоплатної первинної правової допомоги населенню міста та району, тих проблем, з якими вони стикаються і шляхів їх вирішення, враховуючи, що законодавством України про безоплатну правову допомогу обов’язок забезпечення населення первинною правовою допомогою покладено, зокрема, на органи місцевого самоврядування.

«На жаль, не усі громади наразі можуть надавати безоплатну первинну правову допомогу (консультації, роз’яснення правового характеру) самотужки». – зазначила Олена Радосюк.

У ході заходу Олена Радосюк зосередила увагу присутніх на реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», завдання якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами, навчити ці права реалізовувати та захищати.

29666438 1669116063133975 752067396 n

Присутні проявили значний інтерес до теми обговорення, а керівниця бюро відповіла на усі запитання, які цікавили учасників тренінгу.

Наприкінці заходу учасники тренінгу отримали інформаційні матеріали та буклети правового характеру.

Довідково:

Лановецьке бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності 20, а; тел.: (03549) 2-24-59, е-mail: lanovetske@legalaid.te.ua.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).