назад

Тренінг “Підвищення організаційної та правової спроможності регіональних команд щодо протидії порушенням прав цільових груп з боку правоохоронних органів”

IMG 082422-24 квітня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Марина Єлисєєва разом з адвокатами, активістами, експертами неурядових правозахисних організацій та журналістами з Херсонської, Кіровоградської, Львівської областей пройшла тренінг “Підвищення організаційної та правової спроможності регіональних команд щодо протидії порушенням прав цільових груп з боку правоохоронних органів”, організований Експертним центром з прав людини.

Завдання тренінгу – об’єднати професіоналів та створити регіональні команди, які проводитимуть громадські розслідування порушень прав вразливих груп (наркозалежних осіб, учасників програми ЗПТ та секс-працівників) на місцях.

У перший день тренінгу учасники обговорили, які саме права вразливих груп найчастіше порушуються. Присутні журналісти зазначили, що ЗМІ часто подають інформацію про наркозалежних та секс-робітниць не об’єктивно та з негативного боку.
Представники неурядових правозахисних організацій наголосили на ненаданні своєчасної медичної допомоги та лікування, обмеженні свободи пересування, дискримінації та неповазі, неправомірному затриманні та насиллі.
Адвокати підкреслили, що в системі правоохоронних органів відсутнє реальне реагування на скарги щодо порушень прав цільових груп. Психологічний та фізичний тиск, використання секс-працівниць та наркозалежних в провокаціях злочинів для підвищення показників їх розкриття, “кришування” – далеко не всі порушення, яких зазнають вразливі групи населення в Україні.
Під час другого дня тренінгу журналістки 
Центр інформації про права людини Надія Колесникова та Маргарита Тарасова розповіли про специфіку підготовки та висвітлення матеріалів про вразливі групи населення, про журналістські розслідування.
Під час третього завершального дня тренінгу учасники систематизували методику роботи регіональних команд, розібрали та проаналізували практичні задачі, підвели підсумки роботи тренінгу.
Наостанок учасники визначили форми подальшої взаємодії між членами регіональних команд, визначилися з керівником команди та подальшу співпрацю з Експертним центром з прав людини.

Захід пройшов за підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

ФОТОГАЛЕРЕЯ

{gallery}20160423-training{/gallery}