назад

Тренінг з адвокатами та працівниками системи БПД на тему «Виборчі права та їх захист»

4

Права виборців та правові наслідки, які настають у випадку їх порушення стали основною темою сьогоднішнього тренінгу з працівниками Регіонального та місцевих центрів та адвокатами, що співпрацюють з системою БПД, на тему «Виборчі права та їх захист». Тренером-модератором заходу була громадський омбудсмен з виборчих прав ГО «Громадська мережа ОПОРА» в Рівненській області Марія Цип’ящук.

В своїй презентації Марія Цип’ящук закцентувала увагу на правах виборців та правові наслідки, які настають у випадку їх порушень (відповідальність політичних партій, адміністративна, кримінальна відповідальність, правові наслідки, які настають в результатів розгляду справ адміністративними судами. Також тренер-модератор розповіла про найбільш часті правопорушення під час виборчого процесу (незаконна агітація, тиск на виборців або спроба підкупу) та про реалізацію виборчих прав особами, які перебувають у місцях несвободи.

2

Учасники тренінгу в ігровій формі розглянули приклади конкретних порушень законодавства про вибори, які мали місце в минулому та були предметом судових розглядів.

5

По завершенню тренінгу усім учасникам були роздані презентації та координати громадського омбудсмена з виборчих прав з метою оперативного реагування на виявлені під час виборчої кампанії порушення вимог виборчого законодавства.

6

Директор Регіонального центру Василь Овдіюк наголосив на необхідності тісної взаємодії фахівців та адвокатів системи БПД задля оперативного усунення порушень виборчих прав громадян, особливо в день проведення виборів. З цією метою складені та затверджені графіки спільних чергувань під час виборів працівників місцевих центрів разом з адвокатами, які співпрацюють з системою.