назад
17.01.18

Тренінг з кримінально-процесуальних питань проведено для вчителів правознавства у Сумах

SuR 180117 01Для вчителів правознавства у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти 17 січня відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань, який провели Валентина Волобуєва, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та Володимир Жалковський,  начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час проведення презентаційного виступу Валентина Волобуєва інформувала педагогів про наступне: як та кому подавати заяву про злочин; куди звертатися за правовою допомогою при насильстві у сім’ї; про цивільний позов у кримінальному процесі; права підозрюваного та обвинуваченого; особливості кримінального провадження щодо неповнолітніх; що робити, якщо отримано повістку про виклик; реалізація права громадян на безоплатну правову допомогу тощо.

SuR 180117 02

Про те, що таке адміністративне правопорушення, відмінності між адміністративним та кримінальним правопорушеннями, специфіка застосування заходів впливу щодо неповнолітніх осіб, які є види адміністративних стягнень, про зміни, що відбулися у Кодексі України про адміністративні правопорушення  розповів детально Володимир Жалковський.

Як відомо, 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Із внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Крім того, згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД.

Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Наприкінці заходу відбулося жваве спілкування з учасниками тренінгу, яких цікавили питання щодо кримінальної відповідальності для осіб, які не досягли 14-річного віку; відповідальності батьків, опікунів чи піклувальників  за вчинення злочинів неповнолітніми особами; де знайти правовий захист малозабезпеченим особам тощо.

Своїми враженнями від заходу поділилася вчитель правознавства Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1 Людмила Гармаш, яка зазначили про ґрунтовну підготовку правників системи БВПД до проведення заходу, структурованість презентаційного матеріалу. «Інформація, отримана сьогодні  є нагальною та корисною, бо дає можливість грамотно захистити свої права», –  відмітила педагог.     

На завершенні  учасникам заходу повідомлено про  Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД та поширено інформаційні буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?» та «Бюро правової допомоги:ваш юридичний провідник».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.