назад
13.02.19

Трудова міграція: шлях до заробітку чи трудового рабства?

image17 лютого на запрошення громадської організації «Спілка жінок Херсонщини» начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко провела для випускників інтернатів Благодійного фонду «Мій Дім» лекцію «Трудова міграція: шлях до заробітку чи трудового рабства?».

Захід пройшов у приміщенні Благодійного фонду «Мій Дім» в рамках проекту «Програма Корпоративного наставництва».

image2Під час зустрічі Олена Іпатенко розказала про особливості працевлаштування за кордоном, акцентуючи увагу на можливих ризиках. Аналізуючи конкретні життєві ситуації, юристка надала корисні рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації та куди звертатися, якщо сталася біда.

Молодь усвідомила, що працевлаштування за кордоном може бути дуже небезпечним. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, понад 230 тисяч українців з 1991 року постраждали від торгівлі людьми. Такий показник робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

image3image6Учасники зустрічі дізнались про ймовірні ризики та схеми, які використовуються сучасними ділками. Насамперед, це трудова експлуатація – рабство та жебрацтво; незаконне вилучення внутрішніх органів; кур’єрство наркотичних та інших заборонених речовин.

Окрему увагу юристка приділила питанню, як правильно та безпечно обрати фірму-посередника для працевлаштування за кордоном:

– перевірити наявність ліцензії Міністерства соціальної політики України; свідоцтва про державну реєстрацію та договору з іноземною фірмою-роботодавцем;

– проаналізувати і перевірити інформацію про компанію, в якій особа збирається працювати. Це може бути як перевірка з відкритих джерел (ЗМІ, відгуки колишніх співробітників в Інтернеті), так і офіційна інформація про реєстрацію, місцезнаходження та види діяльності;

– гроші за послуги необхідно сплачувати тільки на офіційні розрахункові рахунки, які відкриті у банку (ні в якому разі не давати гроші готівкою, не перераховувати на сумнівні рахунки на ім’я певної особи тощо).

Олена Іпатенко пояснила, що фірми-посередники (рекрутери) беруть кошти лише за витрати за проїзд, оформлення документів (візовий збір), але не за пошук та підбір роботи – ці послуги оплачує іноземна фірма-роботодавець.

Окрім того, правозахисниця попросила аудиторію запам´ятати наступне:

– їхати на роботу за кордон треба лише на підставі робочої візи;

– нікому не залишати оригінал паспорта та іншого документа, що посвідчує особу;

– підписували будь-які документи та договори лише зрозумілого змісту та на рідній мові, вчитуватися в кожне слово документа.

Зустріч з юристкою була дуже доречною, бо, як виявилось, багато хто з випускників планував  поїхати на роботу за кордон. Тож спілкування з фахівчинею системи БПД, її корисні поради та влучні зауваження змусили присутніх замислитися, вдуматися в зміст почутих слів, статистику, яку навела спікер, та зробити певні висновки.

image5Другий блок був присвячений актуальним питанням виборчого права. Враховуючи, що випускники інтернатів на президентських і парламентських виборах голосуватиме вперше, Олена Іпатенко приділила цьому питанню належну увагу. Вона пояснила, як молоді реалізувати своє виборче право, у тому числі перебуваючи за кордоном.

По завершенні лекції всі випускники отримали буклети системи БПД та пам´ятки з корисною інформацією. Окрім того, представники громадської організації «Спілка жінок Херсонщини» запропонували співпрацювати і домовились про проведення спільних заходів найближчими днями.