назад
18.05.18

Трудові права неповнолітніх

1Напередодні літніх канікул, коли деякі херсонські підлітки намагаються знайти тимчасову роботу, фахівець з правознавства Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко пояснює, на що необхідно звернути увагу при працевлаштуванні неповнолітніх.

Враховуючи, що цей рік оголошено Роком реалізації просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці системи БПД Херсонщини проводять широку інформаційно-консультативну Іпатенкороботу серед молоді та роботодавців щодо підвищення правової обізнаності. Тим більше, що за даними МОП, в Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 млн. наших громадян.

– Неповнолітнім треба заздалегідь дбати про свою правову захищеність – переконана Олена Вікторівна, – а для цього укласти з роботодавцем під час прийняття на роботу письмовий трудовий договір (відповідно до пункту 5 частини першої статті 24 КЗпП) з чітким визначенням місця роботи, трудової функції, розміру та термінів видачі заробітної плати, режиму праці та відпочинку.

Неповнолiтнi, тобто особи, що не досягли 18 рокiв, у трудових правовiдносинах прирiвнюються у правах до повнолiтнiх, а в галузi охорони працi, робочого часу, вiдпусток та деяких iнших умов працi користуються пiльгами, встановленими законодавством України. На роботу неповнолітні особи приймаються лише після попереднього медичного огляду.

Кодекс законів про працю України визначив, що максимальна тривалість робочого тижня для неповнолітніх у віці від 14 до 16 років не може тривати більше 24 год., а у віці від 16 до 18 років – 36 год., якщо неповнолітній працює в період канікул чи вже не навчається.

Якщо ж неповнолітній працює в період навчального року у вільний від навчання час, тривалість роботи зменшується вдвічі порівняно з наведеними цифрами.

Скорочення робочого часу – не єдина пільга, на яку мають право неповнолітні працівники: вони не допускається до праці на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні, а також до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, граничних норм підіймання і переміщення важких речей, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

КЗпП передбачає суттєві пільги й щодо відпусток неповнолітніх працівників. Насамперед її тривалість більша – щорічна відпустка неповнолітнього працівника не може бути меншою ніж 31 день, до того ж вона надається в зручний для неповнолітнього час за його бажанням.

Фахівці системи БПД Херсонщини не обмежуються тільки консультуванням – вже стало доброю традицією розробляти інформаційно-правові буклети для відповідної цільової аудиторії. Так, фахівці Бериславського місцевого центру з надання БВПД розробили буклет «Праця неповнолітніх: права, гарантії, обмеження» та підготували презентацію «Праця неповнолітніх», яку можна використовувати й іншим місцевим центрам під час правопросвітницької роботи. Адже ми не змагаємося, не конкуруємо, ми одна команда, і наші фахівці із задоволенням діляться з колегами власним досвідом і напрацюваннями.