назад

42622680 327446934473233 2895399640788631552 nНеповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Разом із тим за згодою одного з батьків або осіб, які їх замі¬няють, можуть як виняток прийматися на роботу особи, котрі досягли 15 років. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

42448572 698940173839333 8815482639180890112 n

Відповідно до статті 190 Кодексу законів про працю України забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах, на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. Якщо медичний висновок лікувальної установи є позитив¬ним, підліток працює далі. Якщо під час огляду встановлено, що певна робота негативно впливає на його здоров’я (медична установа дає висновок про неможливість використання праці такої особи на цій роботі), то власник або уповноважений ним орган зобов’язаний перевести такого підлітка на іншу, не про¬типоказану йому роботу.

Згідно статті 51 Кодексу законів про працю України для працівників віком від 16 до 18 років встановлюється скорочена тривалість робочого часу – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може переви¬щувати половини максимальної тривалості, передбаченої викладеними нормами.

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Праця працівників молодше вісімнадцяти років, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації (ст.195 Кодексу законів про працю України).

Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. При цьому звільнення з підстав, зазначених в пунктах 1, 2 і 6 статті 40 Кодексу законів про працю (змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників; виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці; поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу), провадиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування. Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

42583633 470904400076440 1247034661947834368 n

З метою формування правової освіченості неповнолітніх осіб з вищенаведеною інформацією та з поняттям «Буллінг» студенти 1-го курсу ДНЗ «Кременецького професійного ліцею» були ознайомлені 26 вересня 2018 року інтегратором Кременецького місцевого центру з надання БВПД  Ярославом Лисом під час участі у проведенні бесіди-дискусії з правової тематики у навчальному закладі, за участі заступника директора ліцею з виховної роботи Світлани Шмулик та представників організації-партнера Кременецької міської бібліотеки для дорослих завідуючої Іванни Трачук та бібліотекара Тетяна Трачук.

Під час проведення заходу Ярослав Лис порадив, як не стати жертвою цькування ознайомив присутніх  з роботою центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону, переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги та поінформували присутніх, що Міністерство юстиції України спільно з американськими партнерами Агентства з питань міжнародного розвитку USAID запровадило всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України, навчити ці права реалізовувати та захищати, підвищити юридичну грамотність і викрити корупцію в держустановах.

Крім того, Іванна Трачук розповіла ліцеїстам про діяльність клубу правових знань ”Закон і Ти”, що заснований спільно міською бібліотекою для дорослих і Кременецьким професійним ліцеєм та запросила присутніх долучатися до його роботи. Працівники бібліотеки розгорнули в аудиторії ліцею виставку правової літератури «СТОП БУЛЛІНГ».

На завершення заходу  Світлана Шмулик закликала ліцеїстів дотримуватись норм чинного законодавства і внутрішнього розпорядку під час навчального процесу, проживання в гуртожитку та проведення дозвілля. Заступник директора ліцею по виховній роботі акцентувала увагу студентів на недопущені в їхньому середовищі такого ганебного явища як буллінг.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).