назад
27.11.17

Трудові права неповнолітніх стали темою для обговорення у Охтирці

OkM 171127 1127 листопада фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Марина Лапоног та Іван Острих провели правопросвітницький семінар для студентів 31 та 32 групи Охтирського коледжу СНАУ на тему: «Праця неповнолітніх: права, гарантії, обмеження».

 

OkM 171127 12

Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (ст. 43 Конституції України). «Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Разом із тим, в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими  законодавством України», – розповіла студентам Марина Лапоног. Також  роз’яснено питання щодо тривалості робочого часу, заробітної плати.

OkM 171127 13 OkM 171127 14

Особливу  увагу звернули на гарантіях при наданні відпусток, а саме: особи до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю у 31 календарний день у зручний для них час. Марина Лапоног  роз’яснила: «Щорічна основна відпустка неповнолітнім може надаватися також у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи на даному підприємстві, установі, організації. Ненадання щорічної відпустки особам до 18 років протягом робочого року забороняється. Це означає, що заміна неповнолітнім всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається».

OkM 171127 15

Іван Острих висвітлив питання щодо звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Також зі студентами розібрано практичні приклади застосування трудового законодавства при працевлаштуванні неповнолітніх.

«Сьогодні кожен працівник сам мусить вирішувати, що є найголовнішим – жити одним днем, чи мати впевненість у завтрашньому дні та отримувати певні соціальні гарантії», – такими словами підвела риску проведеного заходу Марина Лапоног. Також студентам роздано інформаційні буклети, розроблені працівниками Центру «Трудовий договір. Види основні умови та підстави його припинення».

Довідково:

Охтирський МЦ з  надання БВПД:

 

вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.