назад

Трудовий договір чи цивільно-правова угода?


184-1Чим трудовий договір відрізняється від цивільно-правової угоди та в яких випадках можна укладати цивільно-правову угоду? Про це розповіли фахівці системи безоплатної правової допомоги 17 липня 2018 року під час проведення ярмарку вакансій у Вижницькому районному центрі зайнятості.

Фахівець Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Богдан Чопей взяв участь у цьому заході. Представники бізнесу поінформували присутніх про наявність вакансій робітничих спеціальностей в межах району та області. Також розповіли про перспективи працевлаштування на заводі, що спеціалізується на випуску електроніки.

Присутні в свою чергу цікавилися питаннями оплати праці, безпеки і соціальних гарантій та оформлення трудових відносин. «Трудові відносини оформляються підписанням цивільно – правової угоди або трудового договору. Згідно з цивільно-правовою угодою відносини регулюються не трудовим законодавством, а виключно цивільним. Йдеться про те, що дві рівноправні сторони домовляються про виконання робіт або надання послуг і зазначають їх вичерпний перелік. Все це прописується в договорі. Факт виконання обов’язково оформляють актом виконаних робіт або наданих послуг. Виконавець згідно з угодою отримує оплату не за процес праці, а за результат», – розповів Богдан Чопей.

Присутні більше дізнались про свої права, а певні факти їх навіть здивували. «Ми й не знали, що осіб, які працюють згідно із цивільно-правовою угодою, не включають до штатного розпису. Такі працівники не підпорядковуються правилам трудового розпорядку і не претендують на соціальні гарантії від держави, як, наприклад, оплату лікарняного. Нам пояснили, що на такі гарантії можуть розраховувати лише ті, хто працює згідно з трудовим договором», – поділились думками учасники заходу.

Насамкінець присутні взяли участь у анонімному опитуванні щодо знань захисту своїх прав, відповіли на запитання в межах реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел.: (0 3730) 2-31-58, мобільний телефон: 0687422456.
Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).