назад
17.08.17

Три дні – п’ять Програм правової освіти населення у Великобагачанському та Котелевському районах Полтавської області

2233

Прийняття програм правової освіти населення – це додаткові ресурси для підвищення правової освіти та вирішення правових проблем у певній територіальній громаді чи для певної цільової категорії осіб, тому саме прийняття програм є дієвим інструментом та можливістю залучення додаткових ресурсів.

З цією метою Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги постійно проводиться робота з представниками територіальних громад задля акцентування необхідності боротьби з правовим нігілізмом окремих громадян та громади в цілому, адже незнання законів та невміння ними користуватись досить часто призводить до невідворотних наслідків.

Завдяки наполегливій роботі фахівців місцевого центру, керівників бюро правової допомоги, поступово вдається зосередити увагу органів влади на самій проблемі правової неспроможності та необхідності вирішення цієї проблеми шляхом формування певного плану дій у вигляді програм правової освіти населення.

Так, 15 серпня 2017 року відбулася п’ята сесія сьомого скликання Великобагачанської селищної ради під головуванням Юрія Саковського,  голови  Великобагачанської селищної ради, та секретаря Великобагачанської селищної ради Людмили Срібної.

В ході сесії були заслухані актуальні питання стосовно звернень від установ району, котрі шляхом поіменного голосування вирішувалися на сесії.

Участь в засіданні взяла заступник начальника Великобагачанського бюро правової допомоги Лариса Шарко, яка виступила перед депутатським корпусом селищної ради. Представник Великобагачанського бюро поінформувала присутніх про роботу, яка була здійснена за перше півріччя 2017 року, наголосила на збільшенні співпраці з депутатським корпусом та сільськими головами задля розширення  доступу громадян  до безоплатної правової допомоги.  Чи не одним із найголовніших питань на порядку денному було затвердження Програми правової освіти населення Великобагачанської селищної ради на 2017-2020 роки.

Лариса Шарко роз’яснила мету даної Програми, напрями діяльності і заходи щодо її реалізації, а саме:  забезпечення роботи громадських приймалень для надання правової допомоги малозахищеним верствам населення (адресна допомога, мобільний пункт консультування), організація та проведення правопросвітницьких заходів серед населення та учнівської молоді, підвищення правової культури населення Великобагачанської селищної ради. 15082017vistup pered deputatami
По завершенні доповіді, депутати прийняли рішення  затвердити Програму правової освіти населення Великобагачанської селищної ради на 2017 – 2020 роки, на реалізацію якої передбачено 20 тис. грн.

Цього ж дня на двадцять другій сесії сьомого скликання Гоголівської селищної ради Великобагачанського району депутати затвердили аналогічну Програму правової освіти населення Гоголівської селищної ради Великобагачанського району на 2017-2020 роки, на реалізацію якої передбачено 12 тис. грн.

Наступного дня, 16 серпня 2017 року Програми правової освіти населення були затверджені в Малорублівській сільській раді Котелевського району, на реалізацію якої закладено 16 тис. грн., а також в Рокитянській сільській раді Великобагачанського району з бюджетом 20 тис. грн.

17 серпня 2017 року відбулася чергова сесія Деревківської сільської ради Котелевського району Полтавської області, участь в якій взяла  начальник Котелевського бюро правової допомоги Ольга Саєнко. На порядку денному засідання сесії депутати розглянули питання про затвердження Програми правової освіти населення Деревківської сільської ради на 2017 – 2020 роки.

Ольга Саєнко наголосила на доцільності дії такої Програми в сільській місцевості, напрями діяльності щодо підняття правосвідомості громадян, етапи реалізації основних заходів. Також фахівець системи БВПД роз’яснила необхідність закладення коштів на діяльність громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги сільської ради, забезпечення Skуp- зв’язком для надання безоплатної правової допомоги, адресну допомогу, роботу дистанційного пункту консультування населення, організацію правоосвітніх заходів для дітей та інше.

Рішення про затвердження Програми правової освіти населення Деревківської сільської ради на 2017 – 2020 роки прийнято одноголосно. На реалізацію заходів Програми передбачено 16 тис. грн.

Таким чином, протягом трьох днів у двох районах Полтавської області (Великобагачанському та Котелевському) затвердили п’ять Програм правової освіти населення.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних бюро правової допомоги.

Великобагачанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. В.Багачка, вул. Леніна, 19-А, тел. (05345) 91-426.

Котелевське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Котельва, вул. Жовтнева, 235, тел. (05350) 22-9-12.