назад
13.11.18

Триває кампанія з протидії булінгу

звенигородка булінг12 листопада 2018 року фахівцями Звенигородського бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання БВПД на загальношкільних батьківських зборах Озірянської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Звенигородської районної ради прочитано лекцію на тему «Шкільний булінг. Основні шляхи подолання».

Батькам та учням надано роз’яснення щодо поняття булінгу, відповідальності агресора за цькування інших дітей та способи йому протидіяти. На конкретних прикладах розібрано поведінку агресора та жертви та продемонстровано можливі шляхи виходу із небезпечних ситуацій.

У ході зустрічі розглянуто законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії боулінгу», зосереджено увагу на змінах, що передбачаються у Законі України «Про Освіту», а саме:

1) щодо прав і обов’язків засновників закладу освіти в частині здійснення контролю за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу в закладі освіти; розглядати апеляційні скарги про відмову у реагуванні на випадки булінгу за заявою здобувачів освіти, їх батьків, законних представників, інших осіб та прийняття рішення за результатами розгляду таких скарг; скликати комісію з розгляду апеляційної скарги про відмову у реагуванні на випадки булінгу та вживати належних заходів реагування відповідно до її рішень; сприяти створенню безпечного освітнього середовища у закладі освіти;

2) щодо права здобувачів освіти на повідомлення керівництва закладу освіти про відомий їм факт булінгу по відношенню до здобувача освіти або педагогічного, науково-педагогічного, наукового працівника, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто, або отримали достовірну інформацію про такий випадок від інших осіб;

3) щодо права педагогічних працівників на захист під час освітнього процесу від будь-яких форм насильства та експлуатації, у тому числі, булінгу, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю.

До відома присутніх доведено інформацію про Конвенцію ООН з прав дитини, ратифіковану нашою державою, та головні права, гарантовані дітям. Розповсюджено буклети на правову тематику «Твої права – твій захист» та «Зупинимо булінг разом».