назад

Тривають правопросвітницькі заходи в рамках тематики попередження торгівлі людьми та трудової експлуатації

3 MC torgivlya 2Починаючи з 2014 року, 30 липня відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми, метою якого є підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему. 

Для безробітних, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості Суворовського району та Лиманського районного центру зайнятості, фахівчині Третього одеського місцевого центру спільно з представниками благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» провели семінар на тему: «Протидія торгівлі людьми. Правова допомога громадянам України, які перебувають за кордоном».

Представники Благодійного фонду Алла Тихолаз та психолог Олексій Тихолаз висвітлили актуальну проблему «рабства» та надали всі необхідні рекомендації для профілактики цієї проблеми.

«У звіті Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі у 2016 році Україну помістили в другу групу як «країну походження, транзиту й призначення для чоловіків, жінок та дітей, які зазнають примусової праці та сексуальної експлуатації. Так, враховуючи відсутність мовних бар’єрів та географічне розташування, Росія залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України – 61% випадків у 2017 році. На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулося 23% постраждалих осіб, з них понад 80% постраждали у Польщі, решта – в Італії, Німеччині, Греції, Фінляндії, Литві, Австрії, Чехії та Великобританії», – зазначила Алла Тихолаз.

3 MC torgivlya

3 MC torgivlya 5

Валерія Цап підкреслила, що плануючи поїздку за кордон, необхідно завчасно знайти контакти консульських установ України, Посольств України та нештатних (почесних) консульств України в даній країні. Залежно від ситуації та країни, Посольства (або консульство України) надають можливості залучення іноземних або вітчизняних фахівців із питань адвокатського захисту.

Представник Доброславського бюро правової допомоги Тетяна Ващенко роз’яснила основні принципи державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги, які послуги які можна отримати в місцевих центрах та бюро з надання правової допомоги.

Фахівчиня Центру зазначила, що кожний бажаючий може отримати консультацію в Центрі з питань безпечного виїзду для навчання, одруження та працевлаштування за кордоном.

Слухачі отримали брошури Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» з коротким роз’ясненням необхідних дій, які необхідно зробити, щоб подбати про власну безпеку до від’їзду за кордон, інформаційні матеріали Центру та Бюро, листівки «До кого звертатися за правовою допомогою, перебуваючи за кордоном».

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.

Контакти бюро правової допомоги, які є відокремленими відділами Центру:

Березівське бюро правової допомоги: м. Березівка, вул. М. Грушевського, 10. Тел.: (04856) 21-291

Южненське бюро правової допомоги: м. Южне, вул. Шевченка, 7. Тел.: (04842) 22- 576, (04842) 24-020

Доброславське бюро правової допомоги: смт. Доброслав, вул. Центральна, 75. Тел.: (04855) 916-16

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.