назад

Центри правової допомоги Житомирської області на захисті осіб, які постраждали від трудової експлуатації

31.07.2017 - peopleДо Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначався 30 липня, управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації спільно з ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» 31 липня провели круглий стіл на тему: «Ні – трудовій експлуатації людей в Україні». Участь у заході взяли начальник управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації Світлана Гресь, голова ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» Ірина Бабенко, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська, заступник начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаним з торгівлею людьми ГУНП в Житомирській області Назарій Ванільчук, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Житомирського обласного центру зайнятості населення Світлана Карпович, головний спеціаліст департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Іван та Шульга та інші суб’єкти, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

За даними фахівців, сьогодні, на жаль, Україна є країною походження, транзиту рабської робочої сили (чоловіків, жінок та дітей). Зростає проблема внутрішньої торгівлі людьми та внутрішнього рабства. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждало понад 160 тисяч українців.

За 6 місяців 2017 року Національною поліцією встановлено та надано допомогу 156 потерпілим від злочинів у сфері торгівлі людьми. Найбільше серед потерпілих – жінок, 119. Також потерпілими від дій зловмисників стали 37 чоловіків і 12 дітей. У Житомирській області впродовж І півріччя 2017 року виявлено п`ять осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Під час свого виступу заступник директора Регіонального центру зосередила увагу на безоплатній правовій допомозі особам, які постраждали від трудової експлуатації.

«На сьогодні найбільш характерною є трудова експлуатація, сексуальне рабство, примусове жебрацтво та торгівля органами. Зазвичай людина, яка потрапляє до такої пастки, не знає своїх прав і прагне за будь-яких умов, навіть розуміючи ризики, заробити більше коштів. Нам потрібно об’єднувати сили, проводити якомога більше правоосвітніх заходів, піднімати рівень правової обізнаності населення», – наголосила заступник директора Регіонального центру Наталія Радушинська.

Також на засіданні «круглого столу» обговорювали ситуацію з торгівлею людьми, в тому числі з трудовою експлуатацією в Україні; стан боротьби з торгівлею людьми на території Житомирської області у 2017 році; превентивну роботу з особами, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, щодо попередження трудової експлуатації; профілактику, виявлення та реагування на внутрішню торгівлю людьми з метою трудової експлуатації.