назад

Цікаві правопросвітницькі заходи пройшли на базі Чорнобаївської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату

Дві інтерактивні лекції: «Закон на варті захисту прав дитини» та «Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» підготували для учнів  Чорнобаївської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату спеціаліст Херсонського місцевого центру, адвокат Володимир Куценко спільно з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Оксаною Тропіною.

Так, учням 1-4 класів правники розповіли про обсяг прав, свобод та обов’язків людини, громадянина та зокрема дітей, розповіли про нормативно-правові акти, якими вони закріплені, та про способи захисту порушених прав.

Конкретні ситуації шкільного та повсякденного життя, які так чи інакше призводять до порушення одними особами прав інших осіб, Володимир Куценко запропонував у формі рольової гри. Також розглянули шляхи їх подолання в законний спосіб.
Окремо учасники дослідили питання шкільного булінгу, причини його виникнення та шляхи подолання конфліктів в учнівському колективі, зокрема – своєчасне інформування педагогів про наявність конфліктних ситуацій.
Окрім того, учні дізналися про діяльність Херсонського місцевого центру та про державні гарантії у сфері захисту прав дітей, зокрема про визначений законодавством обов’язок держави забезпечити безоплатну правову допомогу інтересів дитини в суді та інших органах.

На лекції для учнів 9-11 класів говорили про захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Організатори  роз’яснили аудиторії вимоги законодавства щодо обставин, які мають існувати для визнання дитини дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, порядок визнання та соціальні гарантії та пільги держави для таких дітей.

Володимир Куценко презентував учням систему безоплатної правової допомоги, розповів про гарантоване державою право на отримання безоплатної правової допомоги у працівників системи та повідомив, що всі без винятку діти є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист, представництво інтересів у суді, складання процесуальних документів.

По завершенні правопросвітницьких заходів, усі учні та педагогічний колектив отримали інформаційні буклети із зазначенням контактів Херсонського місцевого центру та підпорядкованих бюро правової допомоги.