назад

Цільове використання аліментів

Як проконтролювати цільове використання аліментів? Які суб’єкти уповноважені це робити за законом? Про це розповідала фахівчиня Хотинського бюро правової допомоги Галина Руснак у районному центрі зайнятості.

За ст.186-ю Сімейного кодексу України особа, що сплачує аліменти може звернутися із заявою, або за власною ініціативою в орган опіки та піклування, який проводить перевірку цільового витрачання аліментів. Якщо буде встановлено факт нецільового витрачання аліментів, платник аліментів має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини.

За власною ініціативою орган опіки і піклування перевіряє цільове витрачання коштів, наприклад, у випадку виїзду платника аліментів за кордон на постійне проживання й стягнення аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття.

Під час проведення перевірки комісія звертатиме увагу на зовнішній вигляд дитини, її загальний стан та самопочуття, інші ознаки, що свідчитимуть про неналежний рівень задоволення її індивідуальних потреб з урахуванням віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку (хворобливий вигляд, невідповідність ваги і зросту віку дитини, занедбаність, відсутність продуктів харчування тощо).

Якщо дитина сама може висловити свою думку, з нею проводять бесіду для з’ясування рівня задоволення її потреб для належного догляду та розвитку. Якщо неможливо об’єктивно з’ясувати стан задоволення потреб дитини, служба у справах дітей може звернутися із запитами до закладів освіти, охорони здоров’я або соціального забезпечення, до надавачів житлово-комунальних послуг – щодо стану їх оплати за місцем проживання дитини. Чеки, квитанції, довідки та інші документи для підтвердження цільового використання коштів одержувач аліментів може надавати за власним бажанням та за умови їх наявності.

За власним бажанням одержувач аліментів може надати також письмове пояснення щодо цільового їх використання, яке долучається до висновку за результатами проведення інспекційного відвідування.

Протягом 5 робочих днів після перевірки готують висновок за її результатами. Його завірені копії надсилають рекомендованими листами з повідомленнями про вручення платнику та одержувачу аліментів. Якщо копію висновку платник та одержувач аліментів не отримують, вони можуть звернутися за ним до служби у справах дітей. У разі повторного звернення платника аліментів про проведення інспекційного відвідування таке відвідування проводиться не раніше ніж через три місяці з дати проведення попереднього.

У разі виявлення за результатами проведеного інспекційного відвідування ознак, що можуть свідчити про нецільове витрачання аліментів, платник аліментів має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.