назад

viber image 2019 03 18 15.50.58

Саме під такою назвою відбувся захід для студентів Полтавського професійного ліцею у рамках реалізації правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!».

Під час заходу заступниця начальника відділу комунікацій та право просвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко розповіла студентам, які в цьому році будуть голосувати вперше як здійснити своє волевиявлення.

Під час виступу фахівчиня Регіонального центру поінформувала реалізацію в Україні правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!», яка має на меті підвищення рівня обізнаності виборців щодо виборчих прав, механізмів їх реалізації та захисту; виборчих процедур.

«Вибори Президента в Україні проходять з дотриманням наступних засад: загальність ─ право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними; рівність ─ один виборець має один голос і може використати його тільки на одній виборчій дільниці; добровільність – участь громадян України у виборах Президента України є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах; пряма форма демократії ─ виборці безпосередньо обирають Президента України; таємність ─ контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування», – поінформувала вона.viber image 2019 03 18 15.50.56

Студенти також дізналися про те, як перевірити себе у списку виборців; як змінити місце голосування у разі необхідності; що вважається порушенням під час проведення голосування; та яка передбачена відповідальність за такі порушення.viber image 2019 03 18 15.50.50

За словами заступниці начальника відділу, Законом України «Про вибори Президента України» передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом. 

Також фахівчиня Регіонального центру повідомила, що у разі виникнення проблемних правових питань, у тому числі й стосовно порушення виборчих прав, слід звертатися до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Полтавщині, або зателефонуйте за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

«Інформуємо також про те, що з метою забезпечення реалізації та захисту виборчих прав громадян України 30 та 31 березня 2019 року (два дні) у черговому режимі – з 09:00 до 17:00 працюватимуть місцеві центри з надання БВПД»,наголосила Юлія Козаченко.

Нагадуємо, що за отриманням фахових юридичних консультацій громадяни можуть звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 61-120.