назад

«Ти знаєш, що ти – людина. Ти знаєш про це чи ні?..»

{module 10.12.18}

Саме це риторичне запитання поставив видатний український поет Василь Симоненко своєму сучаснику і майбутнім поколінням понад півстоліття тому. Вкотре наголошуючи на відомій істині, що кожна людина, яка жила, живе і з’явиться на цей світ, – це унікальна, неповторна індивідуальність, непересічна особистість, яка має права і свободи. Основа ж захисту цих прав і свобод була закладена трішки раніше, ніж прозвучало запитання автора, а саме із прийняттям і проголошенням Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року у Парижі Загальної декларації прав людини.

Декларація стала стандартом прав людини, еталоном для розробки і прийняття численних конвенцій з прав людини, а також конституцій більшості демократичних держав. І, не дивлячись на свій поважний вік, норми, які у ній прописані, не втрачають своєї актуальності і сьогодні. Про це говорили під час засідання круглого столу «70-та річниця прийняття Загальної декларації прав людини» в Регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги у Миколаївській області.

2

У заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша, Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Миколаївській області Сергій Стужук, начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк, директор Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Олег Антонець, заступник директора Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Ольга Василенко, головний спеціаліст відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Олександр Синьов, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Марина Семикіна, представник громадської організації «Україна без тортур» Світлана Пашкевич.

3

4

Фахівці системи безоплатної правової допомоги регіону разом з партнерами обговорили також питання, що стосувалися захисту жертв порушень прав людини у регіоні, зокрема, жорстокого поводження, поділившись реальними історіями порушення прав людини з власного досвіду. Кожен з присутніх наголосив на тому, що у ситуації, коли порушуються права людини, потрібно займати активну громадянську позицію, проявляючи небайдужість до долі ближнього і своєї країни. Лише у такому випадку можна буде відстояти права і свободи своїх близьких, знайомих і незнайомців, а значить – відстояти право на краще майбутнє для країни та наступних поколінь.