назад
14.12.18

Тиждень права на Козятинщині

10 12 2018 1

10 грудня розпочався Всеукраїнський тиждень права, а відтак по всій країні проводиться низка заходів, присвячених ознайомленню громадян з їхніми законними правами та обов’язками. За ці кілька днів фахівці системи безоплатної правової допомоги Вінниччини також встигли досить багато. Зокрема, досить цікаву роботу провели працівники Козятинського місцевого центру.

Так, цього тижня фахівчині Марина Кобернюк та Аліна Бондарчук відвідали Козятинське міжрегіональне вищому професійне училище залізничного транспорту. Юристки провели для студентів 1-го курсу  семінар «Я – людина, а отже, маю права». У ході заходу пані Марина та Аліна розповідали майбутнім помічникам машиніста, що життя, гідність людини – недоторкані, а кожна людина – це цінність, неповторність, самобутність. Працівники центру також ознайомили дітей з правами, з механізмом захисту цих прав та проінформували про відповідальність за порушення прав інших людей.

Правники Козятинського місцевого центру побували також у Козятинському міжрегіональному вищому професійному училищі залізничного транспорту та розповіли студентам першого курсу про поняття «боулінгу». В Україні досить багато дітей стикаються з хуліганством у тому чи іншому прояві. Іноді тривале психологічне, фізичне та інші види тиску призводять до трагічних наслідків. Під час студентам пояснили, як можна протистояти цькуванню та убезпечити себе на правовому рівні.

Не оминули юристи системи  безоплатної правової допомоги й тему дискримінації. «Дискримінація. Що варто знати кожному» – саме з такою назвою в Козятинському міжрегіональному вищому професійному училищі залізничного транспорту провели заняття для студентів фахівці Марина Кобернюк та Аліна Бондарчук. Під час лекції молоді роз’яснили поняття та причини виникнення дискримінації та розповіли про різні види дискримінації: расову, національну, вікову, релігійну, гендерну, дитячу). Особливу увагу правники звернули на ті види дискримінації, які панують у молодіжному та студентському середовищі та надали рекомендації щодо її подолання та запобігання.10 12 2018 2

Ще одним кроком назустріч право просвітництва серед молоді стало відвідання фахівцями права Козятинського міжрегіонального вищого професійного училища залізничного транспорту. Студентам спеціальності «Помічник машиніста» провели брейн-ринг «Право і Закон в житті людини». Саме такі основоположні знання дуже важливі для здобувачів кожної професії. У ході гри молоді люди показали свої знання про декларовані в Конституції України права, свободи та обов’язки людини і громадянина, про органи державної влади України, зокрема законодавчі, їх функції та повноваження. Брейн-ринг виявився дуже цікавим та напруженим: студенти показали себе на високому рівні.

Наскільки важливо знати свої права і вміти ними користуватися говорили з  восьмикласниками навчально-виховного комплексу І-ІІІ ступенів «ліцей-школа». Тут провели заняття «Я дитина – я маю право!». Метою заходу було підвищення правової освіти дітей. В результаті право-виховного заходу діти краще усвідомили та навчились відмежовувати права від обов’язків, пізнали основні норми права та моралі. Крім того, дітям розповіли про Всеукраїнський просвітницький проект Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!” та його спрямування.

Діти – наше майбутнє і ми сподіваємося виховати його достойним. Саме для цього юристи системи безоплатної правової допомоги регулярно відвідують навчальні заклади різного спрямування і навчають молодь користуватися своїми правами. Завдяки урокам, лекціям, інтелектуальним іграм молоде покоління засвоює необхідні юридичні знання та набуває навички захисту своїх законних інтересів.

Якщо у Вас виникають питання юридичного спрямування, запрошуємо звернутися до Козятинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги за адресою: вул. Героїв Майдану, 32, м. Козятин, Вінницька обл., 22100, Україна, тел.: (04342) 2-00-17. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106