назад

111111Роль права у житті військовослужбовців, їх права та обов’язки, питання забезпечення правопорядку та дотримання законності у Збройних Силах України – тема лекції для військових у тиждень Права.

       Керуючий партнер юридичної фірми, адвокат Олексій Інашвілі разом із директором Першого запорізького місцевого центру з надання БВПД Ольгою Бородіною відповідали військовим в/ч А2176 на питання, пов’язані з проходженням військової служби та соціального забезпечення.100000

       Особлива увага була приділена питанням, що стосуються правового режиму воєнного стану і безпосередньо підвищенню відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення військової служби. 

        Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. А непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років (ст. 402 КК України).

       Умисне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна караються службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк, або позбавленням волі на строк до трьох років. Ті самі дії в умовах в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.( ст.411 КК України).

       Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також нез’явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.(ст.. 408 КК України)

      48249824 791277857872151 6309515225083150336 n Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, але не більше місяця – караються триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

       Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби), а також нез’явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, вчинені повторно протягом року, караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або службовим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

       Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

       Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Якщо ви потребуєте консультацій або роз‘яснень законодавства, завертайтесь до:

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх, тел.: 764-60-77, часи роботи: 8-00 – 17-00, з понеділка по п’ятницю.