назад

Тижневий дайджест заходів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області

Минулий тиждень виявився дуже плідним на правопросвітницькі заходи, які провели та у яких взяли участь фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Так, лише за минулий тиждень відбулося 13 таких заходів, учасниками яких стали фахівці Регіонального центру.

Про протидію домашньому насильству, Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства», юридичну відповідальність неповнолітніх, загрози в Інтернет просторі говорили протягом минулого тижня фахівці Регіонального центру під час правопросвітницьких заходів на теренах області.

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою та має на меті подолати насильство в сім’ї, протидіяти торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерному насильству та забезпечити рівні права жінок і чоловіків; активізувати партнерський рух державних та недержавних інституцій щодо викорінення домашнього насильства; проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

До цієї акції долучилися і фахівці Регіонального центру.

Так, 25 листопада у черговій радіо передачі «Будні» в ефірі обласного радіо разом з партнерами з числа представників Патрульної поліції Полтавської області говорили про те, що таке домашнє насильство, яким воно буває, як протидіяти йому та куди громадянам звертатися за захистом своїх прав.

Протягом тижня проведено 3 лекції, спрямовані на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, їх слухачами стали учні Полтавських загальноосвітніх шкіл №7 та 24. Школярам розповіли про поняття юридичної відповідальності, її види, вік притягнення до відповідальності, види покарань, які застосовуються до неповнолітніх, найбільш типові правопорушення,які вчиняються неповнолітніми та які покарання за них передбачено. Не оминули поза увагою фахівці Регіонального центру і питання щодо можливостей системи БПД зокрема щодо захисту прав дитини.

Протягом минулого тижня директор Регіонального центру Олександр Черчатий та представники місцевих центрів Світлана Чернова, Ірина Пушкаревська та Сергій Супрун області взяли участь у підсумковій стратегічній сесії керівного складу регіональних та місцевих центрів з надання БВПД, що відбулася 28 листопада у правовому клубі PRAVOKATOR. Київ.

На підсумковій стратегічній сесії у Києві представники робочих груп, представили 7 варіантів напрямів діяльності системи БПД на регіональному рівні. Ці напрацювання стануть основою формуванням плану розвитку системи БПД кожної області з урахуванням місцевої специфіки.

Цього тижня заступник директора Регіонального центру Ігор Клименко взяв участь у семінарі «Правові та практичні аспекти захисту персональних даних», який провела Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко. Учасниками заходу стали представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, адвокатської спільноти, громадських організацій Полтавщини, які обговорили актуальні питання правового регулювання захисту персональних даних міжнародним та національним законодавством. Окрему увагу приділили питанням збирання, зберігання, використання та розповсюдження персональних даних.

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Полтавській області Юрій Чернушенко розповів присутнім про діяльність Уповноваженого щодо відновлення порушених прав у сфері захисту персональних даних.

У рамках проекту «Права та здоров’я уразливих груп населення: заповнюючи прогалини» за підтримки AFEW-Ukraine, який реалізується Полтавським обласним фондом «Громадське здоров’я» за підтримки партнерів, у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка відбувся семінар-тренінг «Надання послуг підлітками групи ризику з дотриманням їх прав» для майбутніх соціальних працівників, правозахисників та лідерів центру, дружнього до підлітків «Альтаїр».

Студенти Полтавського національного педагогічного університету та Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого мали нагоду поспілкуватися з фахівцями-практиками, серед них були і представники Регіонального центру. Учасникам заходу розповіли про кібербулінг, онлайн-грумінг, секстинг – загрози що чатують на дітей в Інтернет-просторі, їх профілактику, способи реагування. З цими питаннями, а також з можливостями системи БПД ознайомила учасників тренінгу представниця Регіонального центру Юлія Козаченко. Студентів також поінформували про відповідальність; специфіку юридичного вирішення підліткових конфліктів; захист прав дитини в місцях несвободи України на основі міжнародних стандартів утримання; розповіли про підлітків групи ризику, типологію ризикованої поведінки та причини поведінкових відхилень у підлітковому віці, практику вживання психоактивних речовин як різновид ризикованої поведінки неповнолітні; ознайомили слухачів з інструментами скринінгу порушення прав дітей.

Слухачі семінару – тренінгу отримали відповіді на хвилюючі питання, здобули нові знання та навички у сфері захисту прав неповнолітніх, схильних до ризикованої поведінки. За результатами участі у заході учасники отримали відповідні сертифікати.

28 листопада 2019 року в м. Горішні Плавні за ініціативи відділу освіти та у справах сім’ї та молоді м. Горішньоплавнівської міської ради в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» та проекту «Підлітки поза увагою» відбулися інформаційно-освітні інтерактивні лекції за темами «Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти» та «Домашнє насильство: правові аспекти».

Заходи були проведені в 6 загальноосвітніх школах м. Горішні Плавні у яких прийняли участь 214 учнів. Спікерами лекцій стали представники Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко та Полтавського обласного фонду «Громадське здоров’я» Володимир Ходунай. В рамках акції учасники мали змогу отримати брендовану продукцію «Котики проти насильства» за ініціативи Обласного молодіжного центру.

Круглий стіл «Моніторинг місць несвободи в Полтавській області у 2019 році та безпека під час візитів» відбувся у Регіональному центрі з надання БВПД у Полтавській області за ініціативи керівниці відокремленого підрозділу громадської організації «Україна без тортур» в Полтавській області, регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віри Яковенко. Його учасниками стали працівники Регіонального та Полтавського місцевого центрів з надання ВБПД, представники адвокатської спільноти.

Під час зустрічі з учасниками обговорили питання реалізації Національного превентивного механізму, результати здійснення моніторингових візитів до місць несвободи в Полтавській області, специфіка різних установ. Окреме питання присвятили дитячим установам та установам Мінсоц, обговорили питання діяльності пенітенціарної системи та проблем, що виникають під час етапування та конвоювання. Розглянули питання позитивних змін в інституціях та проблемні питання, на які звертають увагу монітори, питанням безпеки під час діяльності та профілактиці і попередження ТБ та гепатиту.

Проведення правопросвітницьких заходів дозволило охопити різну цільову аудиторію, тематику та підвищити рівень правової освіти жителів області. Робота щодо підвищення правової інформованості полтавців в тому числі і про можливості систем БПД та як ними скористатися продовжується.