назад
05.10.17

У Бельгії українські експерти представляють вітчизняний досвід реформування системи правосуддя та системи надання БПД

eastern partnershipУ Брюсселі відбувається друге засідання Панелі з питань верховенства права в рамках Тематичної платформи «Східного партнерства» №1 «Демократія, належне врядування та стабільність», що організоване Європейською Комісією і проводиться 4-5 жовтня 2017 року. Участь у ньому бере українська делегація у складі голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова та в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка. Делегація представляє український досвід реформування системи правосуддя та системи надання безоплатної правової допомоги, а також – позицію української сторони щодо подальшого розвитку у цих сферах.

Серед питань до обговорення у рамках заходу – проблеми кадрової політики у судовій системі та прокуратурі; стан та перспектив розробки і прийняття дисциплінарних процедур та етичних кодексів для суддів та прокурорів, що відповідають стандартам Європейського Союзу; проблеми формування державної політики у сфері забезпечення доступу до правосуддя, а також відповідних практик та інституцій; стан національних систем надання правової допомоги; шляхи забезпечення ефективного адміністрування у судах; пропозицій Грузії щодо подальшої співпраці між країнами-учасницями «Східного партнерства».

Серед учасників заходу – національні фахівці, які працюють у сфері юстиції, з країн Східного партнерства (Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови, України), а також представники Європейської Комісії, Ради Європи, Світового Банку.

Українські делегати беруть у панельних дискусіях трьох тематичних сесій – «Призначення на основі заслуг», «Підзвітність», «Доступ до правосуддя».

1 eastern partnership

Сьогодні в.о. директора Координаційного центру у рамках сесії «Доступ до правосуддя» представляє український досвід у сфері забезпечення доступу до правової допомоги, зокрема щодо розширення категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Зокрема, Олексій Бонюк розповів про становлення в Україні системи безоплатної правової допомоги, покликаної забезпечити право на рівний доступ до правосуддя, та її розвиток впродовж останніх 6-ти років з моменту прийняття в 2011 році Закону України “Про безоплатну правову допомогу”. Окремо він зупинився на відкритті у вересні минулого року бюро правової допомоги по всій території України (включаючи малі міста та селища), що значно розширило можливості доступу до правової допомоги жителів віддалених районів країни. Також він розповів про єдиний контактний центр системи наданя безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, його роботу в цілодобовому режимі та можливість через нього отримання й правових консультацій для додзвонювачів. Окремо він зупинився на впровадженій системі якості надання правової допомоги та моніторингу якості надання відповідних послуг.

Повідомив Олексій Бонюк й про розширення кола осіб, які мають право на безоплтану вторинну правову допомогу, що відбулося у 2017 році. Нагадаємо, що законодавчі зміни на початку цього року (у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Вищу раду правосуддя») розширили доступ до безоплатної правової допомоги для таких чутливих категорій громадян як внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, та осіб, які лише претендують на отримання відповідного статусу; та більшої кількості малозабезпечених українців, серед яких, зокрема, жертви домашнього насильства, завдяки новому підходу до визначення малозабезпеченості.

2 eastern partnership


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+    тTwitter