назад

У Бердичеві обговорили, як допомогти постраждалим від домашнього насильства

Де шукати допомогу, якщо потерпаєте від насильства в родині? Яке покарання очікує на кривдника? Хто має право виписати терміновий заборонний припис? Ці та інші питання обговорили у Бердичеві під час круглого столу на тему «Запобігання та протидія домашньому насильству». Захід організував Бердичівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. До обговорення головних законодавчих змін та налагодження співпраці долучились фахівці органів місцевого самоврядування, правоохоронці, медики.

– Ми маємо налагодити ефективну комунікацію аби надати допомогу, тим, хто страждає від домашнього насильства, – впевнена в.о. директора Бердичівського місцевого центру з надання БВПД Наталія Ковальчук. – Усі постраждалі від домашнього та гендерно зумовленого насильства мають право на безоплатного адвоката, який захистить їх інтереси у суді.


За словами начальника Бердичівського відділу поліції Олега Мельничука з початку року було видано 6 термінових приписів по відношенню до домашніх тиранів. – Варто зазначити, це дійсно ефективний спосіб впливу на кривдників. Хоча, поряд з позитивними змінами на законодавчому рівні існує низка неврегульованих питань, зокрема – якщо припис виноситься власнику приміщення, у якого немає іншого житла, а також рідних та близьких, де він має перебувати весь цей час? – зазначив Олег Мельничук.
За інформацією фахівців Бердичівського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з початку року надійшло 54 повідомлення щодо родин, де трапилося насильство, яке у переважній більшості було скоєне чоловіками. Лише у двох випадках ініціаторами сімейного насильства ставали жінки.
Домашнє насильство у подальшому призводить не лише до фізичних, але й психологічних травм. – Якщо у сім’ях було фізичне насильство, то у 20% випадків там було і сексуальне насильство. На жаль, 90% жертв сексуального насильства не звертаються за допомогою, 75% пережили його неодноразово, а у 30% жертв сексуального насильства спостерігаються тривалі наслідки у вигляді посттравматичного синдрому, – наголосила практичний психолог психоневрологічного відділення Бердичівської міської лікарні Лілія Обшта.
Учасники круглого столу домовились об’єднати зусилля та проводити спільні заходи з питань попередження домашнього насильства та допомагати тим, хто вже постраждав від сімейних тиранів.

Бердичівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9 тел.: (04143) 4-14-42

  • Андрушівське бюро правової допомоги – м. Андрушівка, пл. Т. Г. Шевченка, 1,
    тел.: (04136) 2-10-77
  • Любарське бюро правової допомоги – смт. Любар, вул. Незалежності, 39,
    тел.: (04147) 2-10-62
  • Попільнянське бюро правової допомоги – смт. Попільня, вул. Горького. 6А,
    тел.: (04137) 2-51-04
  • Романівське бюро правової допомоги – смт. Романів, вул. Лялевича, 2,
    тел.: (04146) 2-29-13
  • Ружинське бюро правової допомоги – смт. Ружин, вул. Бурди, 23,
    тел.: (04138) 3-11-70
  • Чуднівське бюро правової допомоги – м. Чуднів, вул. Героїв Майдану, 132,
    тел.: (04139) 2-12-93