назад

У Бердичеві обговорювали доступність та комунікаційну складову в роботі з людьми з інвалідністю

12.04 1Як показує досвід діяльності Міськрайонної благодійної організації «КАРМЕЛЬ» у сфері захисту прав та інтересів осіб з інвалідністю, більшість приміщень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, установ та організацій не є пристосованими під потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Працівники апаратів даних установ, що є суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні (Закон України «Про безоплатну правову допомогу»), не володіють особливими навичками та методикою спілкування з таким колом осіб.

Тому, 11 квітня у приміщенні Бердичівської центральної міської бібліотеки практикуючий психолог, психотерапевт, голова БО «КАРМЕЛЬ» Лілія Обшта та інтегратор місцевого центру Ольга Сікорська провели семінар на тему: «Доступність та комунікаційна складова в роботі з особами з обмеженими можливостями».

Правоосвітній захід організований у партнерстві з Бердичівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги для представників державних та муніципальних служб, організацій, які працюють з особами з інвалідністю у рамках реалізації проекту «Право для кожного. Соціально-правова допомога для осіб з інвалідністю», за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

Як наголосила Ольга Сікорська, семінар направлений на допомогу особам з інвалідністю, сприяння соціально-правовій інтеграції та повній участі у житті суспільства без дискримінації. Також акцентувалася увага на подолання правової ізоляції, підвищення рівня обізнаності, соціально-правовій адаптації в суспільстві, відновлення та реалізація мети «рівності» і «повної участі» громадян у соціальному житті та розвитку.

Лілія Обшта зазначила: «Сьогодні більшість установ та організацій знаходяться у будівлях, не пристосованих для осіб з обмеженими можливостями. На думку членів нашої організації – це створює перешкоди у доступі інвалідів до первинної та вторинної правової допомоги, захисту свої порушених прав та інтересів, вказує на необхідність уваги збоку держави до даної проблематики та вжиття конкретних, послідовних кроків для покращення ситуації».

Під час правоосвітнього заходу серед запрошених делегатів від Бердичівської районної ради, управління праці та соціального захисту населення Бердичівської районної державної адміністрації, Бердичівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Бердичівської районної державної адміністрації проведено анкетування. Його мета полягала у проведенні аналізу забезпечення доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями до правової допомоги та для покращення рівня, навиків спілкування та роботи з особами з інвалідністю, які звертаються до установ, організацій за захистом своїх прав та інтересів.

Аналіз та висновки з опитування будуть висвітлені на інтернет-сторінках установ-організаторів семінару.

Результатом проведення семінару є покращення доступу осіб з обмеженим фізичними можливостями до первинної та вторинної правової допомоги, досягнення розуміння та підтримки з боку громадськості проблем та потреб, які існують в осіб з інвалідністю.

12.04 3 12.04 2