назад

У Березанці представники системи безоплатної правової допомоги відзвітували про свою роботу перед громадою

{module pro_berezanky}

Перший миколаївський місцевий центр з надання БВПД спільно з Березанським бюро правової допомоги провели презентацію результатів своєї діяльності за перший квартал перед громадою району. За ініціативи директора МЦ Олега Матвієнка захід був проведений у форматі «круглого столу» на тему: «Посилення правової спроможності». В ході діалогу звітуючих з громадянами обговорили проблеми сільського населення та домовились про шляхи їх вирішення за сприянням центру та бюро з правової допомоги.

Про посилення правової допомоги говорили директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентин Чистий, начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк, директор ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Михайло Золотухін, начальник відділу правової інформації та консультацій Ольга Василенко, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторія Царьова, голова Березанської райдержадміністрації Сергій Танасов, представник Березанської районної ради Олена Мотранчук, голова Березанського відділення Всеукраїнської організації інвалідів Союз організацій інвалідів України Галина Свинаренко, голова Березанської районної організації ветеранів України Михайло Зінін, член Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад об’єднаної громади Всеукраїнської асоціації місцевого самоврядування Миколай Бізіков, сільські голови та старости сільських рад.

Відкрила захід начальник Березанського бюро правової допомоги Людмила Бенедюк, яка висвітлила основні цілі і завдання бюро, навела статистику звернень за первинною та вторинною правовою допомогою, звернула увагу на основні проблеми з якими стикається під час виїзних прийомів до сіл району.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Миколаївській області Валентин Чистий довів до відома присутніх стадії створення системи БВПД від заснування Регіонального центру до місцевих центрів та бюро в кожному районі. Метою 2017-го та наступних років він визначив доведення правової допомоги до кожної сільської ради, територіальної громади, до кожного будинку й жителя району. Також він зазначив, що без допомоги органів місцевого самоврядування виконання поставленої цілі є недосяжним і закликав до активного створення органів безоплатної правової допомоги будь-якої форми власності в районах. З боку Регіонального центру ця робота буде і надалі активно підтримуватись.DSC09435

Під час свого виступу Олег Матвієнко наголосив, що система безоплатної правової допомоги в Україні допомагає вразливим верствам населення захищати свої права. Посилення правової спроможності територіальних громад необхідне для того, щоб люди мали необхідні знання і були здатні самостійно використовувати право для пошуку конкретних шляхів розв’язання своїх щоденних правових проблем. Зусиллями усіх органів місцевого самоврядування, державних органів міністерств, силами громадськості можливо подолати прірву доступу до правосуддя громадянами району.

Директор Першого миколаївського місцевого центру разом з Михайлом Золотухіним, Ольгою Василенко та Вікторією Царьовою презентував буклети, методичні рекомендації на тему «Деякі питання, консультації та поради з сімейного права, розподілу власності подружжя та аліментів», які корисні не тільки для юристів та адвокатів, але й для всіх громадян. Для органів місцевого самоврядування  представив три практичних посібника для допомоги в діяльності “Застосування земельного законодавства”, “Організація діловодства та забезпечення обігу інформації», “Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері містобудування”. Всі матеріали та методичні рекомендації були надані зацікавленим особам в електронному вигляді.