назад

У Білгород-Дністровському бюро правової допомоги громадян консультували з питань нотаріату

bilgorod 319 липня 2017 року до Білгород-Дністровського бюро правової допомоги Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою проведення виїзного прийому громадян з робочим візитом завітав начальник відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції в Одеській області Олександр Ясніцький. 

У консультуванні громадян взяла участь також начальник Білгород-Дністровського бюро правової допомоги Сніжана Пейчева та завідувач Білгород-Дністровської міської державної нотаріальної контори Ірина Кушнір.  

В ході прийому громадян було обговорено актуальні питання спадкового права, сімейних, корпоративних правовідносин та порядку вчинення нотаріальних дій.

Так, до бюро звернулась громадянка В., мешканка міста Білгород-Дністровський, яку цікавив порядок отримання свідоцтва про право на спадщину. 

bilgorod 1

Спеціалісти роз’яснили жінці, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцеві, який прийняв спадщину. Загальний термін на прийняття спадщини встановлено відповідно до вимог ст. 1270 Цивільного кодексу України у 6 місяців і розпочинається з дня відкриття спадщини. Після закінчення цього терміну у спадкоємця виникає право на отримання свідоцтва про право на спадщину.

Свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно згідно ст. 1298 Цивільного кодексу України видається після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Для отримання свідоцтва про право на спадщину спадкоємець зобов’язаний особисто подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини або надіслати її поштою, попередньо засвідчивши справжність підпису на заяві в нотаріальному порядку. На підставі поданої заяви в нотаріуса заводиться спадкова справа, де містяться необхідні документи, що підтверджують наявність юридичних фактів на видачу свідоцтва про право на спадщину.

Також громадян цікавило питання щодо порядку поділу спадкового майна. Фахівці пояснили, що відповідно до статті 1278 Цивільного кодексу України частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними та кожен із спадкоємців має право на виділ його частки в натурі.

bilgorod 2

bilgorod 3

bilgorod 4

До Білгород-Дністровського бюро правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Білгород-Дністровський, вул Грецька, 24, каб. 8. Телефон: (048) 49-22-225.