назад

У Білопіллі говорили про державні гарантії права на вибір виду діяльності

SUM 2017 02 07 lekciya 1«Державні гарантії права на вибір виду діяльності» – така тема лекції-бесіди, яку провів у Білопільському районну центрі зайнятості, в рамках співпраці, керівник Білопільського бюро правової допомоги  Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО. Розповідаючи про гарантії Конституції України щодо виду діяльності, він підкреслив, що вирішення соціальних та економічних проблем, які в сучасних умовах стоять перед державою, значною мірою залежить від того, чи буде забезпечена кожна працездатна людина роботою, мобілізовані її можливості по  підвищенню активності як працівника і господаря.

 

Не секрет, що нині перед громадянами  гостро  стоїть питання зайнятості. Адже саме це сприяє задоволенню їх особистих та суспільних потреб, що приносить їм дохід у грошовій або іншій формі.    Громадяни можуть вільно обирати види діяльності, за умови, що вони не заборонені законодавством. Така діяльність може бути і не пов’язана із виконанням оплачуваної роботи.      Правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальної гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю визначає Закон України «Про зайнятість населення».

«Держава гарантує працездатному населенню у працездатному віці в Україні такі гарантії:    добровільність праці та вільний вибір виду діяльності; захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення; безоплатне сприяння державними службами зайнятості у підборі підходящої роботи і працевлаштуванні відповідно до покликання, здібностей, професійної підготовки, освіти; безоплатне навчання безробітних новим професіям, перепідготовку в навчальних закладах або в системі державної служби зайнятості; виплату вихідної допомоги працівникам, які втратили постійну роботу; виплату безробітним в установленому порядку допомоги по безробіттю та інших видів допомоги», – роз’яснив Ярослав Олександрович.

Виступаючи перед присутніми, начальник Білопільського бюро правової допомоги розповів про перспективи розвитку безоплатної правової допомоги в Україні та з якими питаннями може звернутися будь-який громадянин до бюро, який правовий  захист отримати. Особи, які стоять на обліку в центрі зайнятості, ознайомилися з листівками та буклетами, що розповідають про роботу бюро правової допомоги. Наприкінці заходу Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО повідомив усім присутнім про права та обов’язки внутрішньо переміщених осіб.

Відділ «Білопільське бюро правової допомоги»

 

Адреса: м. Білопілля, вул. Соборна,53, тел.(05443) 910 87, 910 89.