назад

У Чаплинці пройшов інтерактивний правопросвітницький захід «Виборчі права громадян»

image1Що таке виборче право та як його реалізувати дізнались учні Чаплинського професійного аграрного ліцею під час правопросвітницького заходу: 31 січня вони обирали президента учнівського самоврядування, завдяки чому отримали необхідний досвід. Активно долучилися до цього процесу наші колеги – фахівці Чаплинського бюро правової допомоги та педколектив ліцею.

Враховуючи, що в Україні 2019 рік – це рік загальнонаціональних виборів – і президентських, і парламентських, ця обставина й була взята за основу, тим більше що не в правилах Чаплинського професійного аграрного ліцею стояти осторонь виборчого процесу.

image2Як повідомили організатори, метою даного заходу, який тривав два дні, є виховання правової поведінки та вміння відстоювати свої права у законний спосіб.

Необхідно сказати, що на пост глави учнівського самоврядування претендувало троє кандидатів, які до «виборчої кампанії»  поставились по-дорослому та з усією серйозністю: підготували «передвиборчі програми», провели агітацію та довели до відома «громадськості» свою концепцію.

image7Виборча дільниця розпочала роботу о 8-й годині в приміщенні Чаплинського професійного аграрного ліцею та тривала до 11-ої години. У голосуванні взяли участь майже 90 % учнів-«виборців». У складі виборчої комісії була присутня й спеціаліст Чаплинського бюро Віра Серпутько, яка уважно спостерігала за дотриманням прав «виборців» під час виборчого процесу президента учнівського самоврядування.

image4image5До голосування були підготовлені виборчі бюлетені, які видавали члени та секретар виборчої комісії учням після пред’явлення документа, що посвідчує особу – image6таким документом став «Паспорт прав дитини».

Після закінчення виборів комісія підрахувала голоси та склала протокол, на якому поставили підписи всі члени комісії.

Наступного дня голова комісії оголосив результати виборів: з перевагою у 49 голосів перемогу здобув учень I курсу Сергій Сластьон, після чого відбулась «інавгурація» глави учнівського самоврядування.

Як відомо, новообраний президент вступає на свій пост з моменту складення присяги, отже Сергій, поклавши руку на статут ліцею, пообіцяв усім присутнім діяти відповідно до вимог Декларації прав людини, Конвенції ООН про права дитини та згідно з внутрішніми правилами та розпорядком ліцею.

До слова запросили директорку ліцею Олену Юріївну Коваленко, яка привітала Сергія з перемогою та за звичаєм передала йому булаву як символ влади в Україні. Присутні висловили сподівання, що новообраний глава всіма своїми справами буде сприяти розвитку учнівського самоврядування, зміцненню доброзичливих дружніх стосунків між викладачами та учнями, а також відстоювати та захищати права ліцеїстів у передбачений Законом спосіб.

Звичайно, для більшості  дітей це були перші в житті вибори, може, не такі й серйозні, але дуже відповідальні, адже діти мали змогу висловити своє волевиявлення та підготувались до реалізації свого виборчого права на президентських та парламентських виборах, а також на виборах до органів місцевого самоврядування.

По закінченні заходу Віра Серпутько розповсюдила серед педагогічного колективу розроблені фахівцями Чаплинського бюро буклети «Тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси» та інші друковані матеріали, які в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розробило Міністерство юстиції України.