назад
13.09.18

У Чернігівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 34 проведено правоосвітні заходи щодо протидії булінгу

41688072 712787615739344 2652267009655439360 n13 вересня 2018 року директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко спільно з керівництвом Центрального відділу державної виконавчої служби міста Чернігів Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області зустрівся з учнями Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 34.

Метою зустрічі було проведення лекції на тему «Стоп булінг».

Дітям було роз’яснено, що булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском.

Володимир Бобруйко зазначив: «Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» кожна дитина має право на безоплатну вторинну правову допомогу і в разі порушення прав дитини завданих фізично, економічно, психологічно, сексуально, вона повинна звертатись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги для поновлення своїх порушених прав. Не можна залишатися осторонь жертвою булінгу і не звертатися за допомогою. Також і свідок булінгу повинен вживати всіх заходів направлених на поновлення порушених прав жертв булінгу».

Право на захист дітей від булінгу регламентується як на міжнародному рівні, так і на рівні держави.
Так, згідно з Конвенції ООН про права дитини, дитина має право на захист від незаконного посягання на її честь і гідність.41777885 712787365739369 4585231498080157696 n 7

Згідно статті 52 Конституції України діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про охорону дитинства» кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Дисципліна і порядок у сім’ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини.

Держава здійснює захист дитини від:
– усіх форм домашнього насильства та інших проявів жорстокого поводження з дитиною, експлуатації, включаючи сексуальне насильство, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють;
– втягнення у злочинну діяльність, залучення до вживання алкоголю, наркотичних засобів і психотропних речовин;
– залучення до екстремістських релігійних психокультових угруповань та течій, використання її для створення та розповсюдження порнографічних матеріалів, примушування до проституції, жебрацтва, бродяжництва, втягнення до азартних ігор тощо.

Держава через органи опіки і піклування, служби у справах дітей, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей у порядку, встановленому законодавством, надає дитині та особам, які піклуються про неї, необхідну допомогу у запобіганні та виявленні випадків жорстокого поводження з дитиною, передачі інформації про ці випадки для розгляду до відповідних уповноважених законом органах для проведення розслідування і вжиття заходів щодо припинення насильства.

Дитина вправі особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів.

Розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється.

Крім цього, право та безпечні умови навчання гарантоване учням і в Законі України «Про освіту».
З учнями, в ігровій формі, обговорили питання щодо запровадження заходів на різних рівнях, за допомогою яких можна побороти булінг.

Також, обговорювали приклади реагування на прояви булінгу та моделювали поведінку.
По завершенню заходу, всіх присутніх ознайомили з правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції “Я МАЮ ПРАВО!”, розповсюдили інформаційні буклети та друковані матеріали, а також контакти центру.

За правовою допомогою звертайтесь до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.