назад
13.12.17

У Чернігівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою говорили про види насильства та методи профілактики

IMG 0987 min13 грудня начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Якубенко та начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівські області Ірина Бондаренко розповіли вихованцям Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою про насильство. Захід відбувся в рамках Всеукраїнського тижня права.

Під час свого виступу працівниці Регіонального центру розповіли ліцеїстам 1-го та 2-го курсів про насильство та його види. Вони зазначили про причини виникнення насильства, а саме: видимі та невидимі. Видимі: невміння розв’язувати конфлікти мирним шляхом; алкоголь або наркотики. Невидимі: ієрархічна структура стосунків у суспільстві; замовчування проблем насильства; незгода з тим, що інша людина – інша, і має право на особисте життя, на помилки; прагнення насильника самоствердитись за рахунок жертви; звичка використовувати силу для досягнення результату; соціальна і юридична незахищеність жертв насильства; низька самооцінка жертв; гендерні стереотипи, що зумовлюють нерівність статей.IMG 0921 min

Олена Якубенко та Ірина Бондаренко зазначили про основні статі Кримінального Кодексу за якими можна притягнути до кримінальної відповідальності особу, що вчинила насильство:

Стаття 115 Умисне вбивство.
Стаття 120 Доведення до самогубства.
Стаття 121 Умисне тяжке тілесне ушкодження.
Стаття 125 Умисне легке тілесне ушкодження.
Стаття 126 Побої та мордування .
Стаття 129 Погроза вбивством.IMG 0932 min

Підсумовуючи свій виступ працівниці РЦ розказали як можна запобігти насильству, а саме:
–Не вчиняти насильство по відношенню до інших
– Пам’ятати про відповідальність за свої дії
– Кожна людина має право на повагу
– Інші люди, також заслуговують поваги
– Конструктивно розв’язувати конфліктиIMG 0996 min