назад
08.08.18

У Чернігівському міському центрі зайнятості говорили про посилення відповідальності за несплату аліментів

38728917 1027069840803899 4139229655838228480 n08 серпня 2018 року головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Мурашко провела семінар для осіб, які перебувають на обліку в Чернігівському міському центрі зайнятості.

В ході спілкування, працівниця Центру розповіла присутнім про зміни в законодавстві, які передбачають збільшення розміру аліментів та посилення покарання для недобросовісних платників, які набудуть чинності з 29 серпня 2018 року.

Верховна Рада прийняла закон про посилення відповідальності недобросовісних батьків, яким передбачено підвищення розміру аліментів до прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір аліментів збільшено до прожиткового мінімуму -1777 грн. Якщо аліменти не сплачуються протягом року, то їх сума автоматично збільшується на 20%, якщо протягом 2 років – на 30%, якщо аліменти не сплачуються більше 3 років, сума аліментів збільшується на 50%.

Окрім того, збільшили штрафи для батьків, які не створюють необхідних умов для життя, навчання та виховання дітей від 850 до 1700 грн, а за повторне порушення протягом року – від 1700 до 5100 грн.

Водночас, у законі передбачено пільги для батьків, які розвивають дітей. Тобто при подачі щорічної податкової декларації сума зменшиться на 18%. Йдеться про розвиток дітей у приватних садочках, на курсах англійської мови та у музичних школах.

Цим законом також затверджені нові правила виїзду дитини за кордон. Один із батьків, з ким після розлучення залишилася дитина, сам(а) вирішує питання про її виїзд за кордон на термін не більше місяця. Якщо дитина виїжджає за кордон більше, ніж на місяць, той з батьків, з яким живе дитина, також може не отримувати дозвіл, якщо другий заборгував аліменти більше, ніж за 4 місяці. Батькові, з яким дитина не живе, для поїздки з нею за кордон потрібно нотаріально завірена згода другого з батьків; якщо йому такої згоди не дають, можна звернутися до суду – але тільки якщо немає заборгованості по аліментах.

Закон також посилює відповідальність за несплату аліментів та збільшує термін звернення і період, за який може бути стягнуто аліменти,-зменшується сукупний розмір заборгованості за несплату аліментів до 3 місяців для призначення суспільно корисних робіт.

У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин.

Щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, закон встановлює адміністративну відповідальність та передбачає адміністративний арешт до 10 діб, а у разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність та позбавлення волі до 2 років.38693256 1289527947848075 1280379903270715392 n

Нагадаємо, боржники аліментів відповідно до закону про посилення відповідальності за несплату аліментів, не зможуть виїхати за межі України і водити транспортний засіб протягом 6 місяців, користуватися вогнепальною мисливською та пневматичною зброєю та полювати.

Окрім того, на семінарі Оксана Мурашко висвітлила питання щодо діяльності Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, його основні завдання та функції. Присутніх було поінформовано про порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги, про порядок доступу до безоплатної вторинної правової допомоги для соціально-незахищених категорій населення.

Окрім того, присутні ознайомились з загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО» та бажаючі отримали візитки із зазначення контактних номерів та адресою Центру, а також буклети розроблені в межах проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та інформаційні ліфлети «Я МАЮ ПРАВО».

Нагадуємо, що для отримання юридичної допомоги можна звернутися до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою : м.Чернігів, пр.-кт. Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.