назад

У Чорноморському бюро правової допомоги жінка вирішила проблему встановлення належності земельної ділянки

pomylka v v dokumentiГромадянка І. звернулася до Чорноморського бюро правової допомоги з проханням вирішити правове питання щодо належності їй земельної ділянки. Про діяльність бюро правової допомоги жінка дізналася в органах місцевої влади.

Як колишній працівник колгоспу, клієнтка бюро отримала земельний пай, проте при внесенні даних про право власності до реєстру прав власності на нерухоме майно реєстратором була припущена помилка. У зв’язку із чим при підготовці договору оренди зазначеної земельної ділянки, нотаріусу, що мав посвідчити договір, не вдалося встановити, чи належна ця ділянка громадянці І., чи ні.    

Під час вивчення справи адвокатом Кристиною Артем’євою, яка співпрацює з центрами безоплатної вторинної правової допомоги, було встановлено, що зазначена помилка може бути виправлена у адміністративному порядку без звернення до суду.   

Виправлення технічних помилок шляхом внесення змін до записів у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі — ДРРП) врегульовано Порядком прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 12.12.2011 № 3502/5 (далі — Порядок № 3502). Передбачається, що такі зміни вносяться шляхом подачі заяви про внесення змін до записів, прийняття відповідного рішення про виправлення технічної помилки тощо, тобто як окрема дія реєстратора.

Технічні помилки (описка, друкарська, граматична, арифметична помилка), що були допущені під час державної реєстрації прав та їх обтяжень, згідно зі ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» можуть бути виявлені:

1) заінтересованою особою, що письмово повідомляє у п’ятиденний строк про це державного реєстратора, який перевіряє відповідність відомостей ДРРП інформації, що міститься у заяві про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень;

2) державним реєстратором, який у п’ятиденний строк письмово повідомляє про це заінтересовану особу. Заінтересована особа протягом п’яти робочих днів з дня отримання від державного реєстратора повідомлення про допущення технічної помилки в записах ДРРП повинна звернутися до нього із заявою про виправлення такої помилки.

Не зважаючи на те, що зазначена помилка була виявлена вже після реєстрації права власності, можливості системи дозволяли ДРРП дозволяли внести необхідні зміни. Адвокатом була складена відповідна заява та подана до державного реєстратора. Державний реєстратор розглянув заяву, вніс необхідні виправлення до відповідного реєстраційного запису, усунивши раніше припущену помилку. Після чого особа без перешкод змогла укласти договір оренди земельної ділянки. 

До Чорноморського бюро правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Чорноморськ, вул. Віталія Шума (Карла Маркса) 21, каб. № 5, тел.: (048) 796-29-45.