назад

12963573 468677579989870 4335475180624384907 n

Чорківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та представники громадських організацій надали учасникам АТО юридичні консультації .

Так, 07 квітня 2016 року до місцевого центру звернулися учасники бойових дій та АТО з питаннями щодо перерахунку пенсії, пільгового кредитування та отримання безкоштовних ліків. Дистанційно до консультування громадян були залучені голова громадської організації “Чортківська спілка учасників АТО” Андрій Маньовський та голова ГО Спілки бійців та волонтерів АТО «Сила України» Зеновій Гладчук.

Стосовно першого питання, то фахівці місцевого центру рекомендували чоловіку звернутися з відповідною заявою в управління Пенсійного фонду України в Чортківському районі. Якщо громадянин отримає відмову у призначенні пільгової пенсії, то має можливість її оскаржити в порядку адміністративного судочинства.

Щодо отримання кредитів на житло – у Тернопільській області функціонує Тернопільське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла урегульований Положенням “Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року №584.

Згідно статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” до пільг та гарантій соціального захисту відноситься безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.

Нагадуємо, що згідно п. 9 частини першої ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу» учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни та особи,  на яких поширюється дія Закону «Про  статус ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту»  мають право на отримання безоплатної правової допомоги.

Для того щоб скористатися цим правом  до місцевого центру потрібно надати наступні документи:

– паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

– ідентифікаційний код;

– посвідчення встановленого зразка.

Документами, що посвідчують статус, відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», є:

– посвідчення учасника бойових дій;

– посвідчення інваліда війни;

– посвідчення учасника війни;

– посвідчення члена сім’ї загиблого.

У Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Кременецький, Тернопільський та Чортківський. Детальна інформація за посиланням.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).