назад
16.01.18

У Дніпрі обговорили перспективи розбудови громадянського суспільства

26171232 1406030596191910 8841531407460978510 oУ грудні в Дніпрі за участі представників Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пройшла обласна конференція на тему: «Європейський підхід до формування громадянського суспільства – цінності та орієнтири», організована ГО «Громадянський захист» за підтримки Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

На конференції були присутні представники громадськості, які досягли значних результатів у розбудові громадянського суспільства, займають активну життєву і громадську позицію та приймають участь у державотворенні. Захід відвідали також представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та служби пробації.

Лідер громадського правозахисного руху «Громадянський захист», модератор заходу Лія Нестеренко  у вітальній промові розповіла про те, що 2018 рік в Україні офіційно оголошено роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!». Цей важливий проект передбачає інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах життя. Лія Нестеренко закликала присутніх долучатися до реалізації зазначеного проекту та об’єднувати зусилля у здійсненні спільних комунікаційних заходів.

Від начальника Слобожанського бюро правової допомоги Владислава Колесникова учасники конференції дізнались про основні аспекти розвитку громадянського суспільства в Україні та про історичні факти його першого зародження у світі. «На сьогодні це потужна мережа інститутів громадянського суспільства, офіційно визнаних державою, – наголосив Владислав Колесников.- Наразі відбувається процес налагодження громадсько-державного партнерства, коли громадськість приймає участь у вирішенні питань державного значення, що є ключовим. Справжнє громадянське суспільство грунтується на цінностях. Людський потенціал – головнайого цінність».

Будь-яке громадянське суспільство має своїх лідерів, які є його рушійною силою. Тому учасникам конференції було запропоновано пройти невеликий тест на виявлення у них лідерських якостей. Анонімний тест складався з декількох десятків питань, відповіді на які є ключем до виявлення особистісних якостей. Після підрахунку результатів кожен мав можливість почути про різновиди категорій лідерських якостей, які, до речі, може розвивати у собі кожна людина.

Активістка, магістр державного управління Лілія Волошина розповіла присутнім про власне бачення нового соціального інституту – громадські радники або, як їх ще називають, параюристи. Параюристи – ініціативні люди, які не мають юридичної освіти, але воліють допомагати людям на громадських засадах, вирішуючи їх життєві питання у правовий спосіб. Параюристами стають люди, що мають бажання внести свій вклад у покращення життя українців. Це – один з ефективних шляхів посилення спроможності мешканців громад.

Кандидат юридичних наук, майор поліції Роман Опацький виступив у ході конференції як спеціаліст у галузі ювенальної юстиції. На його думку, в Україні необхідно створити ювенальні суди. «Неповнолітніх правопорушників треба не карати, а виховувати, даючи їм можливість адаптуватися в соціумі. Не вішати на них на все життя ярлик злочинця. Сподіваюсь, що це зовсім скоро стане можливим на практиці”, – зазначив правник.

Помічник судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду  Олександ Соляр розкрив актуальну тему прийняття нових процесуальних кодексів. Зокрема, він зазначив, що на сьогоднішній день суди перебувають у багатофазному стані – відбувається повне перезавантаження судової системи. У новій редакції викладено Цивільний процесуальний кодекс, Господарський процесуальний кодекс та Кодекс адміністративного судочинства. Нові кодекси вже вступили в дію.

Старший державний виконавець Соборного ВДВС м. Дніпра Любов Шелковнікова у свою чергу розповіла учасникам конференції про стан законодавчих актів у сфері стягнення аліментів. Вона повідомила, що в Україні повністю змінено процедуру стягнення аліментів і відтепер, завдяки проведеним законодавчим реформам, це стало зробити набагато простіше. «Інститут позовного провадження скасовано, що дозволяє одразу отримати Судовий наказ, не подаючи позову та не чекаючи завершення судового процесу, що зазвичай затягувався відповідачами, – повідомила Любов Шелковнікова. – Крім того, до недобросовісних платників аліментів можуть застосовуватись санкції у вигляді тимчасового обмеження у керуванні транспортними засобами, використання зброї та виїзду за кордон». Додатково учасникам конференції було продемонстровано відео ролик з виступом міністра юстиції України Павла Петренка, в якому він детально розкриває цей напрямок реформ.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна у Першому дніпропетровському місцевому центрі з надання БВПД, який працює за адресою: м.Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел. (056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Слобожанське бюро правової допомоги: Дніпровський район, смт. Слобожанське, вул. В.Сухомлинського, 42, тел. (056)753-72-32, (050)624-50-19, (068)259-20-17,  slobozhanske@legalaid.dp.ua

Синельниківське бюро правової допомоги:  м. Синельникове, вул. Богми, 4-а, тел. (05663)4-14-35, (095)502-83-30, synelnikivske@legalaid.dp.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2018/01/2{/gallery}