назад
12.09.17

У Дніпрі обговорили житлові проблеми учасників АТО

IMG 846612 вересня 2017 року у Дніпрі пройшов круглий стіл «Реалізація ветеранами та учасниками АТО, а також членами їх сімей права на отримання житла». На заході були присутні представники недержавних організацій, об’єднань ветеранів та учасників бойових дій, співробітники органів державної влади та місцевого самоврядування з усієї області. А також фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Дніпропетровщини, директор Регіонального центру з надання БВПД  Людмила Яцуба та начальник управління «Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Яніна Тарасова.

Слід зазначити, що заходи, спрямовані на інформування учасників АТО щодо можливостей та механізмів реалізації їх прав, є дуже затребуваними у Дніпропетровській області. Вони сприяють виробленню більш чіткої взаємодії між державними органами, громадськими організаціями та власне учасниками антитерористичної операції. Адже подеколи через неузгодженість закону та підзаконних актів АТОвцям дуже складно чи навіть неможливо скористатися своїми правами, в тому числі і для вирішення житлових питань.

Невирішені питання та проблеми у свою чергу призводять до зростання суспільного невдоволення, падінні авторитету державної влади. Що особливо прикро, адже державні програми цільової підтримки на отримання житла учасниками АТО вже довели свою потрібність та значущість.

Отже, учасники круглого столу заслухали та обговорили ряд доповідей стосовно державних програм для отримання житла, можливості будівництва власного житла на селі за рахунок державної програми «Власний дім», проблем реалізації права власності на безхазяйне майно тощо. Корисною та змістовною стала інформація про досвід роботи у цьому питанні правників місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адже учасники бойових дій на сході країни та члени їх родин становлять чи не найбільшу категорію громадян, які звертаються у центри та бюро правової допомоги Дніпропетровщини.

В цілому, робота круглого столу була дуже злагодженою та продуктивною, адже усіх його учасників об’єднала одна мета – знайти шляхи вирішення проблемних питань учасників АТО. Підсумовуючи почуте, члени круглого столу вирішили спільно розробити та передати до Міністерства соціальної політики, Міненергобуду пропозиції щодо внесення змін до нормативних актів, що мають забезпечити реалізацію державних програм цільової підтримки на отримання житла учасниками АТО. А також направити до Дніпропетровської ОДА пропозицію щодо внесення змін до обласної програми «Власний дім» стосовно умов кредитування будівництва житла. Адже аналіз проблемних питань у сфері забезпечення житлом учасників антитерористичної операції доводить про необхідність налагодження та систематизації взаємодії між органами державної влади та залучення до всіх етапів у процесі розподілу житла представників громадських організацій та учасників АТО.

До відома. Захід пройшов у рамках проекту «Правова підтримка ветеранів та учасників АТО і членів їх сімей у Дніпропетровській області», що впроваджується ГО «Правозахисна група «Січ» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2017/09/2{/gallery}