назад
30.03.18

У Дніпрі відкрили Правовий клуб «PRAVOKATOR»

 VAN375530 березня 2018 року у Дніпрі відбулось відкриття першого в Україні правового клубу «Pravokator», головна мета якого – вивчення та поширення кращих практик у сфері права і правосуддя, впровадження їх у життя на рівні територіальних громад.
Участь у заході взяли Міністр юстиції Павло Петренко, Посол США в Україні Марі Йованович, директор Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

 Правовий клуб «Pravokator» об’єднав фахівців системи безоплатної правової допомоги, адвокатів, суддів, прокурорів, представників системи юстиції, місцевої влади та правозахисників. 

«За 5 років функціонування системи безоплатної правової допомоги ми постійно доводимо, що не слід уникати використання права у повсякденному житті. Тільки так право зможе панувати у нашій державі та істотно поліпшувати життя громадян, – переконаний директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк. – Ми раді, що сьогодні маємо спільне розуміння та підтримку як міжнародних партнерів, так і Уряду, Міністерства юстиції щодо необхідності підвищення рівня правоспроможності громад та окремих громадян, налагодження «місточків» між системами юстиції, адвокатури, судовою, правоохоронних органів та суспільством».

 VAN3583

Відкриваючи захід, Міністр юстиції Павло Петренко зазначив: «Я вражений можливостями даного правового клубу для юристів, адвокатів, громадських діячів та правозахисників. Це реальний шанс налагодити ефективну комунікацію між регіонами, проводити в режимі онлайн судові засідання, навчання. Це створення нового продукту, який забезпечить дотримання прав і свобод громадян».

Посол США в Україні Марі Йованович, своєю чергою, наголосила на тому, що система безоплатної правової допомоги дає реальну можливість отримати захист не лише тим громадянам, які не можуть собі це дозволити, а й усім українцям. «Загальний доступ до правового захисту – це реальне втілення демократії», – зазначила Марі Йованович.

Ще одним партнером, завдяки яким стало можливим відкриття мережі таких клубів, виступив Міжнародний фонд «Відродження». Директор програми «Права людини і правосуддя» Фонду Роман Романов зауважив, що запуск правових клубів доповнює вже розвинуту діяльність із надання правової допомоги за рахунок коштів держави можливостями впливу громадян на владу через поширення правових знань, формування належних практик взаємодії професійних правничих спільнот. «Таких прикладів небагато, коли від наміру зробити крок до виконання мінімальних європейських стандартів ми перейшли до формування кращих практик, які відсутні у багатьох країнах ЄС», – заявив він.

У межах роботи правового клубу «Pravokator» організатори обіцяють:

• проводити безоплатне навчання та підвищення професійого рівня правників, представників місцевих громад та громадянського суспільства;
• поширювати кращі практики у сфері права;
• підтримувати територіальні громади у розвитку їхньої правоспроможності;
• виступати генератором ідей для інновацій у праві та правопросвітництва в країні (проект «Я МАЮ ПРАВО!» стане невід’ємною активністю правових клубів).

 VAN3390

Для реалізації згаданих задач в оснащеному надсучасним обладнанням клубі та з допомогою інноваційних технологій планується проводити: 

• телемости;
• дистанційне навчання;
• конференції;
• вебінари.

Комунікаційні та просвітницькі заходи будуть проходити як у традиційних форматах, так і в не звичних: хакатони, форум-театр, moot court. Тут надаватимуться можливості не лише обговорити ідею, а й потестувати її, довести до стану продукту (проекти змін до законодавства, нові процедури, ІТ-рішення: чат-боти, веб-додатки, програми).

За словами ініціаторів проекту, на засіданнях клубу учасники також готові говорити про речі, які ще не є звичними та усталеними, і потребують або будуть потребувати в майбутньому правової визначеності і регулювання у таких сферах, як, наприклад, онлайн-платформи з медіації, електронний суд, штучний інтелект, криптовалюти, блокчейн тощо.

 VAN3384

Наразі в Дніпрі свою роботу розпочинають:
– WikiLegalAid. Експертний клуб;
– Правовий клуб: мережа правових спільнот;
– Хаб правових ідей і форм. Правова інноваційна зона. Legal Tech;
– Moot court: практика судових засідань.

Уже найближчим часом стартують тренінги для адвокатів, суддів, прокурорів, офіцерів поліції та представників громадянського суспільства.

Тож, діяльність клубу «Pravokator» у кінцевому підсумку суттєво полегшить широкий доступ до правової допомоги та правової інформації для громадян України.

Довідково

Утворення правових клубів (міжрегіональних ресурсно-комунікаційних (правових) платформ) є одним із важливих завдань низки стратегічних планів Уряду. В Україні будуть функціонувати 5 правових клубів: у Дніпрі, Києві, Харкові, Одесі та Львові, які стануть основою інфраструктури системи управління правовими знаннями.
Мережа правових клубів в Україні створюється за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Міжнародного фонду «Відродження», а також Посольства США в рамках підписаного з Міністерством юстиції Плану спільних дій щодо реалізації проекту міжнародної технічної допомоги для розвитку професійних якостей адвокатів системи безоплатної правової допомоги.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter