назад

У Другому дніпровському місцевому центрі з надання БВПД допомогли встановити факт батьківства

9ab9894c2fc85db42f0b62747524b263До Другого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Світлана І* якій необхідна була допомога зі встановленням факту батьківства неповнолітньої дитини для внесення відомостей про біологічного батька до її свідоцтва про народження.

Світлана доводиться рідною тіткою та опікуном дівчинці, батьки якої померли. У свідоцтві про народження свого часу батька дитини було записано за прізвищем та громадянством матері, за її ж вказівкою зазначено його ім’я та по батькові (відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України). Так сталося через те, що батьки дитини проживали однією сім’єю без укладання шлюбу з 2000 року і до моменту смерті батька. Саме під час їх спільного життя і народилась донька, яку чоловік визнав та сумлінно виконував по відношенню до неї свої батьківські обов’язки, проводив з нею вільний час, виховував та забезпечував матеріально.

Відповідно ж до ч. 1 ст. 130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір’ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Згідно з ч. 3 ст. 128 СК України позов про визнання батьківства може бути пред’явлений матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Начальник відділу представництва Другого дніпровського місцевого центру з надання БВПД Ганна Пікуш представляла інтереси Світлани І* в суді та допомогла зі складанням документів процесуального характеру. У результаті суд задовольнив позовні вимоги у повному обсязі та зобов’язав Амур-Нижньодніпровський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області внести зміни в актовий запис про народження дитини.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, також можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.