назад
24.01.18

У Другому дніпровському місцевому центрі з надання БВПД захистили право переселенки на виплату державної допомоги

1516265702 vpo dopomogaДо Другого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася переселенка Світлана Ю* якій відмовили у отриманні щомісячної адресної допомоги на яку вона мала право як внутрішньо переміщена особа.

Світлана – мешканка Луганської області, яку з 2015 року взято на облік як ВПО в Управлінні соціального захисту населення (відомості про що внесено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб). З лютого по квітень 2015 року громадянка отримувала державну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Але з червня 2015 року виплати було припинено відповідно до п.7 «Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», оскільки переселенка не працевлаштувалася.

У серпні 2017 року Світлана Ю* знайшла роботу (що підтверджується довідкою та копією трудової книжки) та звернулася до Управління соціального захисту населення з заявою про призначення їй щомісячної адресної допомоги. Але їй було відмовлено. Відповідач у відмові послався на п. 7 (див.вище) згідно до якого особам, що не працевлаштувалися, розмір щомісячної адресної допомоги на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період – припиняється.

Але положення Порядку № 505, відповідно до якого встановлюється механізм надання щомісячної адресної допомоги, не містять норми яка б у подібних правовідносинах назавжди позбавляла права особу працездатного віку, що працевлаштувалась та як і раніше має статус внутрішньо переміщеної особи, на отримання грошової допомоги.

Отож, Ганна Пікуш, начальник відділу представництва Другого дніпровського місцевого центру з надання БВПД, допомогла Світлані Ю* скласти позовну заяву в результаті чого суд в повному обсязі задовольнив вимоги клієнтки центру. Рішенням суду дії Управління соціального захисту населення визнано неправомірними. Також суд зобов’язав здійснити призначення, нарахування та виплату позивачу щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг з серпня 2017 року.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу для захисту своїх прав можна в центрах/бюро правової допомоги, адреси яких можна дізнатись за телефоном єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).