назад
23.10.17

У Глухові провели правопросвітницький захід для студентів

ShM 171023 0319 жовтня начальник Глухівського бюро правової допомоги Богдан Балицький для студентів 1 курсу та викладачів Державного навчального закладу «Глухівське вище професійне училище» провів правопросвітницький захід на тему «Стягнення аліментів» та

«Кримінальна відповідальність неповнолітніх».

«З урахуванням останніх змін, мінімальний розмір аліментів збільшено. Відтепер суд не може визначити  на дитину розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до цього було 30%). Наприклад, у 2017 році на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів становитиме 713 грн./місяць, на дитину від 6 – 888,5 грн./місяць. Новацією стало врахування при призначенні аліментів наявність грошових коштів, рухомого та нерухомого майна. Звертає на себе увагу те, що законодавець не конкретизував суб’єкта, у якого мають враховуватися зазначені обставини. У зв’язку з цим можна дійти висновку, що врахуванню підлягають кошти, рухоме та нерухоме майно, як у платника аліментів, так і стягувача, або, навіть, і самої дитини. Але в будь-якому разі, призначаючи аліменти суд має виходи із того, щоб їх розмір був достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини», – зазначив начальник Глухівського бюро правової допомоги Богдан Балицький.

ShM 171023 01

Під час заходу було детально висвітлено питання кримінальної відповідальності для осіб у віці від 16 до 18 років.

Також для студентів та викладачів фахівці Глухівського бюро правової допомоги розповіли про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізовується міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Мета його підвищення юридичної грамотності українців та формування нову правову культуру в суспільстві.

ShM 171023 02

Після закінчення заходу працював мобільний пункт консультування під час якого до фахівця Глухівського бюро правової допомоги звернулась особа з правовим питанням щодо порядку стягнення аліментів на дитину до досягнення нею повноліття. Під час консультування було роз’яснено норми Сімейного кодексу України, а саме: статтю 183 Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини та статтю 184 Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі.

Для отримання безоплатної правової допомоги просимо звертатися у Глухівське бюро правової допомоги: м. Глухів, вул. Шевченка, 4, тел. (05444) 7-07-20, 7-07-12.