назад
20.03.18

У Херсоні говорили про судову реформу

1Повернути довіру до судів – одне із пріоритетних завдань запровадженої в Україні судової реформи. Але за результатами проведеного на замовлення Програми USAID опитування, обізнані про зміст судової реформи лише 9% громадян.

Виправити ситуацію на місцевому рівні взялася Херсонська обласна організація Комітету виборців України, ініціювавши відкрите громадське обговорення щодо перебігу судової реформи на Херсонщині, яке відбулося 16 березня в Херсонському кризовому медіа-центрі.

2

В обговоренні взяли участь суддя Господарського суду Херсонської області Кирило Соловйов, суддя Новотроїцького районного суду Анатолій Данько, помічниця судді Херсонського обласного адміністративного суду Катерина Попова, журналісти, громадські активісти.

3

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва також взяла участь в заході.

Під час обговорення керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул презентував результати всеукраїнського дослідження, яке ідентифікувало проблемні питання ходу судової реформи, та як її розуміють регіональні журналісти, лідери громадської думки та суспільство в цілому.

4

Так, згідно з результатами дослідження, яке провів КВУ у листопаді 2017 року, рівень довіри до судів є одним із найнижчих серед усіх державних і суспільних інституцій.

5

Модератор заходу та виконавчий директор Херсонської обласної організації КВУ Галина Бахматова розповіла громадськості про чотири головних теми судової реформи – прозорість, запобігання корупції, фінансове забезпечення суду, контроль над суддями.

6

Для розуміння головних тем судової реформи учасники громадського обговорення отримали висновки, роз’яснення та рекомендації: 

  1. Поліпшення прозорості судової системи: електронний суд, Е-декларації, перевірка стилю життя як інструмент контролю доброчесності. 
  2. Подолання корупційних ризиків в системі судочинства: недоторканість, переатестація та призначення нових суддів. 
  3. Фінансове забезпечення суду: рівень заробітної плати та штрафні санкції. 
  4. Інструменти контролю над суддями: органи влади та громадський контроль.

7

Довідка. Громадське обговорення проводиться в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України» в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя», за підтримки американського народу.