назад

У Херсоні презентували дорожню карту для жертв домашнього насильства і алгоритм взаємодії між суб´єктами з протидії домашньому насильству

19042019 KS 01З 2015 року в Херсоні реалізується проект «Протидія гендерно зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства в м. Херсоні», результатом чого стало відкриття тимчасового притулку для постраждалих осіб.

Але крапку на цьому ставити зарано, бо залишилось багато невирішених питань, і 18 квітня під час круглого столу, який відбувся за ініціативи ГО «Ліга соціально відповідальних жінок», питанням взаємодії між суб´єктами з протидії домашньому насильству та консолідації зусиль приділили першочергову увагу.

Учасниками обговорення стали представники поліції, медичних та освітніх закладів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, соціальних служб та системи БПД, яку представляли директорка і заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та Олена Іпатенко.

 19042019 KS 0219042019 KS 03  

З вітальним словом до учасників звернувся в.о. заступника Херсонського міського голови Андрій Щербина і передав представнику Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні підписаний міським головою Володимиром Миколаєнко тристоронній Меморандум про співпрацю між Херсонською міською радою, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні та Угорською Екуменічною Службою.

19042019 KS 04

19042019 KS 05Регіональний програмний  координатор Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Костянтин Бойчук  розповів про діяльність уже створених притулків для постраждалих від домашнього насильства та спільну роботу з органами місцевого самоврядування: «Ми вже давно працюємо в Херсоні, я радий, що тут вже розпочав роботу тимчасовий притулок для постраждалих від домашнього насильства і є реальна перспектива відкриття Кризового центру. Створення таких закладів говорить про те, що громада вийшла на вищу лігу соціальних послуг – спеціалізованих, якісних і необхідних послуг».

Присутні дізнались, що для постраждалих від домашнього насильства винаймано секретне тимчасове житло на 8 осіб одночасно, підібрано персонал (директор, психолог, юрист, соціальні працівники), який вже пройшов спеціалізоване навчання. Окрім того,  заключено договори про співпрацю з основними суб´єктами, які здійснюють свою діяльність відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Про роль притулків як безпечного місця перебування постраждалих жінок і дітей розповіла координаторка проекту БФ «Українська фундація громадського здоров´я» Вікторія Яловська.

19042019 KS 06

Вона повідомила, що жінки отримують там послуги фахівців, у тому числі реабілітаційну програму, співпрацюють з центрами соціальних служб, медичними та освітніми установами, поліцією, громадськими організаціями, що має дуже позитивні наслідки.

19042019 KS 07

Разом з тим увагу аудиторії привернули дорожня карта для жертв домашнього насильства та алгоритм роботи по взаємодії суб´єктів із протидії домашньому насильству, які презентували голова правління ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» Наталія Кравець і директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді Антон Єфанов. Сподіваємось, що розроблені фахівцями матеріали стануть у нагоді постраждалим від насильства, а також фахівцям, які опікуються даними питаннями, і просто небайдужим громадянам.

19042019 KS 08 1

19042019 KS 08 2

19042019 KS 08 3

19042019 KS 08 4

19042019 KS 08 5