назад

У Херсоні відбулася прес-конференція, присвячена актуальним питанням реформування органів юстиції

23 березня 2016 року у Херсонському прес-клубі в рамках інформаційної кампанії проекту USAID «Справедливе правосуддя» відбулася прес-конференція «Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, вдосконалення системи он-лайн послуг».

У заході взяли участь керівництво Головного територіального управління юстиції в Херсонській області (начальник Роман Гасанов, заступник начальника Григорій Галковський, начальник управління фінансового та матеріально-технічного забезпечення Ольга Варавенко) та директор Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва. Також були запрошені журналісти місцевих ЗМІ: НТКУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія», ТРК «ЯТБ», ТРК «KRATU», радіо «Таврія», газети «Новий день», «Сільські новини», «Червоний промінь», інтернет-видання «Скадовська палітра», інформаційна агенція «Херсонці».

             Як відомо, найближчим часом має відбутися ліквідація територіальних органів Міністерства юстиції на районному та міському рівнях та утворення бюро правової допомоги, які забезпечуватимуть громадян доступом до он-лайн послуг Міністерства юстиції та надаватимуть правову інформацію і консультації. Прес-конференція була організована, щоб роз’яснити суть концепції реформування та надати відповіді на найбільш актуальні запитання у цій сфері.

Начальник Головного територіального управління юстиції в Херсонській області Роман Гасанов розповів, що в області реорганізація районних та міських структурних підрозділів має завершитися уже в травні поточного року, а створені бюро правової допомоги повинні почати роботу з липня 2016 року. Передбачене на 25% скорочення штату територіальних органів юстиції, за словами начальника, торкнеться здебільшого працівників реєстраційних служб, які матимуть змогу перейти на роботу до органів місцевого самоврядування. Натомість створені бюро правової допомоги сприятимуть суттєвому розширенню доступу громадян до безоплатної правової допомоги, а також доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції на рівні територіальної громади.

За словами директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Марини Єлисєєвої створення бюро суттєво розширить доступ до безоплатної правової допомоги, крім того, буде сприяти посиленню правової спроможності територіальних громад. На Херсонщині з 1 липня 2015 року розпочали роботу 4 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які знаходяться у містах Херсон, Берислав, Гола Пристань та Каховка. У найближчому майбутньому після проведення реформування органів юстиції створені бюро правової допомоги стануть доступні громадянам у кожному райцентрі. На Херсонщині планується відкрити 16 таких бюро в районах області, де немає місцевих центрів, а також у м.Нова Каховка. В бюро громадянам надаватиметься первинна правова допомога – юридичні консультації та роз’яснення всім громадянам, здійснюватися прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги (для тих, хто потребує фахового юридичного супроводу для вирішення правових питань та має на це законні підстави). Це стосується малозабезпечених, інвалідів, пенсіонерів, переселенців, учасників АТО та сімей загиблих, інших соціально вразливих верств суспільства. Також у бюро створюватимуться точки доступу до електронних он-лайн сервісів Мін’юсту, де надаватимуться консультації та допомога в користуванні он-лайн сервісами. У населених пунктах, де вже функціонують місцеві центри, останні будуть надавати таки ж послуги.

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції  Григорій Галковський повідомив, що інновацією у процесі реформування територіальних органів юстиції стало запровадження он-лайн послуг, які надає Міністерство юстиції. Щорічно понад 20 мільйонів українців звертаються за отриманням адміністративних послуг. Здебільшого мова йде про отримання довідок та виписок з державних реєстрів: речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, підприємств, щодо яких порушено провадження про банкрутство; попередня електронна подача заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно тощо. Крім того, запроваджено електронний ресурс – веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», позитивно зарекомендувала себе послуга електронних аукціонів з продажу арештованого майна «СЕТАМ». Ці та інші електронні сервіси будуть і надалі розвиватися, що дозволить кардинально змінити систему надання адміністративних послуг, максимально спростити доступ до них громадян.

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення Ольга Варавенко запевнила, що утворення бюро не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: їх ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які будуть ліквідовані найближчим часом.

Отже, з 1 липня 2016 року очікуємо на роботу територіальних органів юстиції в кардинально новому форматі та віримо, що ці реформи принесуть справжню користь людям.

 

 Прес–конференцію проведено за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Справедливе правосуддя».

Переглянути відеорепортажі можна за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=IdIOTyuwaGo

https://www.youtube.com/watch?v=igAOAQ5kSKA

Публікації в ЗМІ:

Інформаційна агенція «Херсонці»

http://khersonci.com.ua/public/15599-yaki-zmini-vidbudutsya-na-khersonshchini-u-zv-yazku-z-reformuvannyam-min-yustu.html

Газета «Гривна. Новый формат»

http://www.grivna.ks.ua/news/v-iyule-na-hersonshine-dolzhny-zarabotat-22-byuro-pravovoy-pomoshi

Інформаційний сайт «Херсонщина за день»

http://ksza.ks.ua/news/society/62422-byuro-pravovoyi-dopomogi-ta-elektronn-servsi-na-zamnu-organam-yusticyi-ta-derzhavnim-reyestratoram.html

http://ksza.ks.ua/news/society/62380-u-herson-obgovoryat-stvorennya-byuro-pravovoyi-dopomogi.html

Сайт «MyInforms»

http://myinforms.com/ru-ua/a/15888953-u-kherson-obgovorjat-stvorennja-bjuro-pravovo-dopomogi/