назад
12.09.19

У Хмельницькому ліцеїсти аналізували права та обов’язки дітей і батьків

У межах правового всеобучу, організованого Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва, 11 вересня юристки регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели урок на тему сімейних правовідносин та доступу до БПД для учнів 8-го класу Хмельницького ліцею №17 ім. О.Співачука.

Фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Ольга Чорна детально роз’яснила учням основні засади сімейних правовідносин, розповіла про визначений законодавством статус дитини та батьків у правовій державі. А інтеграторка Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Мар’яна Пестун зазначила, що для захисту своїх прав та інтересів діти можуть звернутися до центрів з надання безоплатної правової допомоги, з 14 років – безпосередньо до суду.

Разом із представницями системи безоплатної правової допомоги учні аналізували свої права, зокрема право на сім’ю, на любов та піклування, а також права та обов’язки батьків під час виховання дітей. Школярі дійшли висновку, що права та обов’язки батька й матері щодо дітей є рівними і мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Жодна дитина не може піддаватися приниженню, тортурам та насильству.

Водночас, наголосили юристки, варто пам’ятати про обов’язки дітей по відношенню до батьків. До прикладу, батьки повинні забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, та при цьому обов’язок дитини – навчатися, щоб здобути відповідний рівень освіти.

Для кращого розуміння інформації учням запропонували для аналізу практичні завдання – ситуації, з якими громадяни зверталися для отримання безоплатної правової допомоги.