назад
14.12.18

У Хмельницькому обговорили правові та конфліктно чутливі аспекти захисту прав ВПО

vpo1     Під час круглого столу йшлося про реєстрацію статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, перелік умов та документів для отримання компенсації за придбане житло внутрішньо переміщеним особам – учасникам АТО та іншим особам відповідно до постанови КМУ № 280 від 18.04.2018 р.

     За участю радника з питань ВПО в Хмельницькій області, представників Хмельницької обласної державної адміністрації, регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГО «Ґендерна рада», центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді обговорили два чинних механізми допомоги переселенцям та постраждалим внаслідок воєнних дій: як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; кошти на житло внутрішньо переміщеним особам – учасникам антитерористичної операції (АТО).vpo2

     Як пояснив Олег Майданюк, радник з питань ВПО в Хмельницькій області, кожен громадянин України, який є учасником бойових дій та має довідку ВПО, може отримати грошову компенсацію за неотримане житло. Відповідне право надане державою. Отримані від держави гроші переселенці-учасники АТО можуть витратити на купівлю нерухомості.

     Іншим чинним інструментом забезпечення прав постраждалих внаслідок конфлікту на Донбасі є статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій. Відповідно до Постанови КМУ № 268 від 5.04.2017 року отримати його можуть особи, які на час здійснення АТО/ООС (Операції Об’єднаних Сил) не досягли 18 років та внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів зазнали негативного фізичного чи психологічного впливу. І хоча зараз цей статус не надає пільг, в майбутньому ситуація держава може запровадити надання ефективної державної підтримки, наприклад, у вигляді пакета соціальних послуг.

     Юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна розповіла учасникам засідання про правові проблеми, з якими вимушені переселенці та учасники АТО звертаються до системи безоплатної правової допомоги. За її словами, кількість таких звернень постійно зростає, а це, зокрема, свідчить і про зростання рівня довіри до системи. Крім того, Ольга Чорна навела приклади успішного захисту прав зазначеної категорії осіб.

     Фахівчиня Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Руслана Матущак зауважила, що доступ ВПО та учасників АТО до безоплатної правової допомоги забезпечується також шляхом організації мобільних та дистанційних пунктів консультування. Участь у роботі таких пунктів беруть не лише юристи системи безоплатної правової допомоги, але й представники інших державних інституцій – органів соціального захисту населення, Пенсійного фонду тощо.

     Говорили також про важливість використання принципів конфліктної чутливості при роботі з переселенцями та постраждалими внаслідок воєнних дій. Відтак присутні вирішили, що потрібно активно інформувати ВПО і переселенців-учасників АТО про визначені законодавством можливості, активно співпрацювати між собою задля реалізації програм підтримки постраждалих в зоні АТО.

     Захід організовано програмою «Радник з питань ВПО», яка здійснюється неурядовою організацією Stabilization Support Services завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в межах проекту «Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур в Україні та громадянського суспільства».